Znanstvenici su otkrili da 11 posto ispitanica koje su bile izložene kombinaciji lijekova nakon dva tjedna više nije imalo nikakvih stanica raka. Kod 17 posto njih primijećeno je drastično smanjenje tumora.

 

Nigel Bundred, profesor na Sveučilištu Manchester,  ovih je dana na konferenciji posvećenoj raku dojke održanoj u Amsterdamu otkrio rezultate istraživanja u kojem su znanstvenici testirali učinkovitost nekoliko lijekova poznatih kao Herceptin (takozvani trastuzumab) i Lapatinib.

Ta dva lijeka već se koriste u liječenju raka dojke, ali ovo je prvi put da ih se kombinira i to prije operacije i kemoterapije. Znanstvenici  su otkrili da su zahvaljujući kombinaciji ta dva lijeka u  mogućnosti ukloniti neke vrste raka dojke za samo 11 dana. Cilj istraživanja bio je primjena navedenih lijekova u borbu protiv HER2 proteina koji utječe na rast i diobu stanica raka. Osim toga, karcinomi dojke koji su pozitivni na HER2 protein imaju veću vjerojatnost recidiva od drugih oblika raka.

Posebno je dobra vijest da kombinacija lijekova eliminira potrebu za kemoterapijom i operacijom. Privremene nuspojave kao što su gubitak kose, povraćanje i umor također se mogu izbjeći. Kemoterapija, naime, nije u potpunosti učinkovita, niti je to pravi izbor za puno pacijenata, tako da su alternative svakako dobrodošle.

U istraživanju je, kako javlja The Hearty Soul, sudjelovalo 257 žena s rakom dojke pozitivnim na HER2. Polovica je njih tijekom studije koristila kombinaciju lijekova, a druga je polovica bila kontrolna skupina. Znanstvenici su otkrili da 11 posto ispitanica koje su bile izložene kombinaciji lijekova nakon dva tjedna više nije imalo nikakvih stanica raka. Kod 17 posto njih primijećeno je drastično smanjenje tumora.

Usporedbe radi, u kontrolnoj skupini koja je uzimala samo Herceptin, utvrđeno je da nije zabilježen niti jedan slučaj povlačenja stanica raka u potpunosti, dok je samo kod tri posto ispitanica zabilježeno smanjenje tumora.

Rezultati su jasno pokazali da dva lijeka u kombinaciji imaju veliki učinak na stanice raka dojke. Međutim, trenutačno je problem što Herceptin ima dozvolu za upotrebu samo uz kemoterapiju, a ne i kao samostalan lijek. Rezultati ove studije možda će pomoći da se to ipak promijeni.

Stručnjaci su optimistični. Iako svjesni da se još puno posla treba odraditi, kažu kako je ovo veliki korak u borbi protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu. Uz medicinski napredak svake godine, nadaju se kako bi se to moglo dogoditi i prije no što mislimo!