Rana detekcija raka jajnika presudna je za ishod liječenja. Ako se otkrije u početnoj fazi petogodišnja stopa preživljenja je 80 posto 

Piše: Gordan Crvenković

 

Rak dojke najčešći je oblik tumora u žena. Prema najnovijoj statistici, u Republici Hrvatskoj od raka dojke oboli svaka deseta žena. Iako se incidencija raka dojke povećava, stopa smrtnosti se smanjuje, prvenstveno zahvaljujući inovacijama u području rane dijagnostike i liječenja, kao i osvješćivanju šire populacije o rizičnim čimbenicima, važnosti samopregleda te redovitog stručnog pregleda.

Jedan od rizičnih čimbenika koji dovodi do razvitka raka dojke su mutacije u genima BRCA 1 i BRCA 2. Navedene mutacije ne uzrokuju isključivo rak dojke, već mogu dovesti i do razvitka raka jajnika. Žene koje su preboljele rak dojke predstavljaju izrazito rizičnu skupinu s dvostruko većim rizikom za razvoj raka jajnika. Odluka o operativnom odstranjenju jajnika u žena oboljelih od raka dojke u rukama je onkologa, i pacijentice. Jednako tako, žene koje su oboljele od raka jajnika imaju tri do četiri puta veći rizik za obolijevanje od raka dojke.

Rak jajnika je peta najčešće dijagnosticirana maligna tvorba u žena, te predstavlja četvrti vodeći uzrok smrti od malignih bolesti, s prosječnom stopom smrtnosti od 70-80 posto. Visoka stopa smrtnosti pripisuje se kasnoj dijagnostici raka, radi njegovog asimptomatskog razvitka ili minimalne pojave simptoma koji se mogu pripisati raznim drugim bezazlenim stanjima.

Simptomi koji se mogu javiti su sljedeći: krvarenje ili iscjedak iz rodnice, osjećaj boli ili pritiska u zdjelici, bol u leđima, nadutost, osjećaj sitosti neposredno nakon ili tijekom obroka, promjene u stolici i kraći dah. Upravo radi toga, potrebno je provoditi redovite godišnje ili polugodišnje kontrole, osobito kod rizičnih skupina žena (žene s opterećenom obiteljskom anamnezom).

Rana detekcija raka jajnika od presudne je važnosti za ishod liječenja. Ako se dijagnosticira u poodmaklim faza, stopa petogodišnjeg preživljenja iznosi 30 posto. S druge strane, ako se otkrije u početnim fazama razvitka, petogodišnja stopa preživljenja iznosi 80 posto.

S razvitkom medicine, razvijale su se i dijagnostičke metode koje bi pouzdano mogle potvrditi postojanje raka jajnika u ranim fazama poput color-doppler analize prokrvljenosti jajnika, analize tumorskog biljega CA 125, ultrazvuka, MR itd. Nažalost, ni jedna od navedenih metoda nije se pokazala dovoljno pouzdanom u ranom otkrivanju raka jajnika.

Godine 2013. međunarodni tim vrhunskih stručnjaka osmislio je tehniku IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) koja se bazira na vrijednostima prikupljenim iz ultrazvučne slike, podacima o prokrvljenosti jajnika i prisutnosti tumorskog biljega CA 125.

Ova metoda preporučuje se ženama koje su prethodno preboljele rak dojke, imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu pojavnosti raka dojke i/ili raka jajnika, ili boluju od policističnih jajnika.

20 posto popusta za članice NISMO SAME

Jedina ustanova certificirana za provođenje IOTA ispitivanja u RH ginekološka je ordinacija GynNova u Zagrebu, pod vodstvom doktora Gordana Crvenkovića.

Svim članicama i vjernim pratiteljicama stranice NISMO SAME GynNova nudi 20 posto popust na pretragu IOTA.

Dobro došle!