Nova studija američkih znanstvenika objavljena u stručnom časopisu Cancer Research ukazala je na povezanost unosa dva često korištena emulgatora – polisorbata 80 i karboksimetilceluloze – s povećanjem rizika za razvoj raka debelog crijeva.

Istraživanje je proveden na miševima, a autori studije, znanstvenici sa Sveučilišta Georgia State, pojasnili su kako je unos polisorbata 80 i karboksimetilceluloze bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore, a što dovodi do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Emulgatori se prehrambenim proizvodima dodaju zbog poboljšanja teksture i produženja roka trajanja.

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih uzroka smrti od karcinoma u svijetu.  Godišnje od njega umire oko 700 tisuća ljudi, a sve je više istraživanja koja upućuje na ulogu crijevnih bakterija u njegovom razvoju. Nova studija dio je sve popularnije grane istraživanja mikrobioma koja proučava otprilike 100 tisuća milijardi mikroorganizama koji žive u ljudskom tijelu i igraju kritične uloge u regulaciji svih procesa, od metabolizma do imuniteta, a utječu čak i na naše raspoloženje.