Duboko u tu tamu sam gledao, dugo sam stajao, pitajući se, bojeći se, sumnjajući, sanjajući snove koje se nijedan smrtnik nije usudio sanjati prije.”

Edgar Allan Poe

 

Ne postoji čovjek koji ne sanja, čak i oni koji tvrde da se ne sjećaju svojih snova. Oni koji se sjećaju, ujutro su često pod dojmom snova i svih emocija koje oni nose, kao i nelogičnosti.

U snovima su sve naše brige, strahovi, odnosi i sjećanja.

Ne vjerujući da tako složeni doživljaji mogu biti slučajni, čovjek je oduvijek nastojao tumačiti snove, još od doba Egipta, Grčke i Rima.

Svećenici i liječnici bavili su se tumačenjem snova ne bi li predvidjeli budućnost.

Na pragu XX. stoljeća pojavila se najutjecajnija teorija tumačenja snova Sigmunda Freuda koja je učila da su snovi naše skrivene želje transformirane u simbole.

Freudovo tumačenje snova aktualno je i danas.

Freud je vjerovao da su snovi put u nesvjesno te da oni, zahvaljujući svojoj maskiranosti u simbole, omogućuju da se noću ne probudimo.

Po Freudu, svaki san ima svoj manifestan i svoj latentan sadržaj. Ono čega se osoba prisjeća i ono što iznosi kao vlastiti san (dakle, manifestan san), zapravo je simbol latentnog sadržaja – naših strahova, nagona, želja, ideja, kao neriješenih zaostataka dnevne psihičke aktivnosti.

Najvažniji procesi vezani uz snove su kondenzacija (snovi su kratki u usporedbi s mislima koje su dovele do njihova nastanka) i istisnuće i/ili zamjena i/ili pomak (neki elementi u manifestnom sadržaju su prenaglašeni, drugi su potpuno istisnuti u odnosu na latentni sadržaj).

Simbole, koji su, za razliku od latentnog sna, prihvatljivi našoj svijesti (Ego) i savjesti (Superego), treba interpretirati individualno, iako postoje i takozvani univerzalni simboli.

Po Freudu simboli uspinjanja stepenicama, prelaženja preko mosta, letenja zrakoplovom, hodanja niz dugi hodnik, ulaska u sobu, vlaka koji putuje kroz tunel i slično, najčešće znače spolni odnos. Pojava jabuka, grejpa ili bresaka u snovima znači ženske grudi; meci, vatra, zmije, štapovi, kišobrani, puške i noževi simboli su muškog, a peći, kutije, tuneli, ormari, pećine, boce, brodovi ženskog spolnog organa.

Freudov učenik Carl Gustav Jung smatrao je da su snovi posljedica „kolektivnog nesvjesnog“ te da sadržavaju univerzalne percepcije i imaginacije, ali i „individualno nesvjesno“.

Autori takozvane teorije obrnutog učenja (reverse-learning theory), Crick i Mitchison, tvrde da snovi nemaju značenja već da im je funkcija da nas oslobode nepotrebnih informacija koje smo nakupili tijekom dana, pri čemu se eliminiranje nesvrsishodnih informacija odvija obrnuto od učenja.

Winson i Pavlides pak govore o teoriji „snova za opstanak“ (dreams-for-survival theory) i tvrde da je zadaća snova da nam dozvole da informacije koje su bitne za naš opstanak iznova obrađujemo i dorađujemo tijekom spavanja. Radi se o nekim informacijama pohranjenima u našoj podsvijesti na kojima trebamo poraditi za svoj osobni rast i razvoj.

Allan Hobson govorio je o teoriji aktivacije i sinteze (activation-synthesis theory) po kojoj aktivacija skupina neurona u moždanom deblu, u REM-fazi spavanja kada sanjamo, uzrokuju impulse električne energije koja slučajno podražava neke elemente iz pamćenja, a što mi kad se probudimo oblikujemo u priču.

Smatra se da čovjek kroz svoj životni vijek odsanja i do 150.000 snova, ponajviše u obliku običnih svakodnevnih radnji dok mali dio otpada na noćne more.

Postoje i teorije da se muški i ženski snovi razlikuju.

Ženski snovi su češće locirani u kući i na bliskim, poznatim mjestima, općenito su verbalni i odnose se na bliske, poznate osobe, manje su agresivni i seksualni te fokusirani na posao.

Posebno su zanimljivi dječji snovi koji su u ranoj dobi emotivno oskudniji, a sadržajno jednostavni.

U početku predstavljaju svakodnevna iskustva, a s vremenom se pojavljuju i imaginarne osobe.

Snovi slijepih osoba pak sadrže više slušne, dodirne, okusne, njušne, temperaturne i druge osjete.

Najveći broj iskaza o snovima dobiva se kada se ispitanika probudi iz REM-faze spavanja.

Neki snove nazivaju ludilom zdravih osoba zbog ulaženja u neki paralelni svijet.

Svakako snovi predstavljaju vječnu fascinaciju i neiscrpnu temu sklonu dubokim analizama i raznolikim teorijama.