Tema drugog dana sastanka „Združene akcije onkoloških udruga iz središnje i istočne Europe” (Joint Action of Cancer Patient Organization – JACPO) bila je personalizirana zdravstvena zaštita/skrb (zdravstvena skrb prilagođena osobnim potrebama pacijenata), koja se kao novi koncept razvija u Europi.

 

Uz vodeće onkološke stručnjake iz Hrvatske, predavanje je na skupu održao i jedan od vodećih autoriteta u području personalizirane medicine u onkologiji, prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti koji djeluje pri poznatom pariškom sveučilištu Sorbonne.  

Tijekom predavanja koje je održao pod nazivom „Personalizirana medicina: Pravi pacijent. Pravo liječenje. Pravo vrijeme.” Gligorov je poslao poruku da personalizirana onkološka skrb ima ključnu prognostičku, prediktivnu, preventivnu i participativnu ulogu u smanjivanju učestalosti i smrtnosti od raka. Dodatno je istaknuo važnost uključivanja što većeg broja pacijenata u kliničke studije, jer one omogućuju bolju zdravstvenu skrb onkoloških bolesnika, dostupnost novim lijekovima i uspješnije rezultate liječenja te nove uvide koji mogu pomoći u liječenju pa i izlječenju pojedinih vrsta raka.  

Prof. dr. Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, izjavio je da je precizna medicina dovela do zaokreta prema ciljanoj terapiji te da je profiliranje genoma pozitivan iskorak za cijeli sustav. Ciljana terapija pacijentima pruža veće mogućnosti liječenja i dostupnost učinkovitijim terapijama, liječnicima povećava mogućnosti vezane za izbor odgovarajuće terapije zasnovane na molekularnoj biologiji tumora, regulatornim tijelima omogućuje da donesu kvalitetne odluke o širenju indikacija za postojeću terapiju na temelju dokaza, a HZZO-u učinkovito ulaganje u onkološku terapiju.

Prof. dr. Marko Jakopović, s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, osvrnuo se na Program ranog otkrivanja raka pluća, koji je u pripremi, kao prvi takav u svijetu, a koji će omogućiti poboljšanje liječenja i skrbi za onkološke pacijente. Preduvjet za uspješnu provedbu programa jest suradnja i koordinacija svih uključenih strana, bolesnika, liječnika te mjerodavnih institucija.

 

 

Sastanak JACPO treću godinu zaredom organiziraju Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija.hr. Ove godine u središtu su pozornosti bili  podizanje svijesti, edukacija i obaviještenost udruga pacijenata u regiji o stvarnom stanju u liječenju onkoloških bolesti i o personaliziranim zdravstvenim sustavima temeljenima na podacima iz realnog života.

Na sastanku JACPO 2019 sudjelovali su predstavnici onkoloških pacijenata iz dvanaest zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Republike Sjeverna Makedonija, Rumunjske i Bugarske), a kako bi podijelili dobre prakse u radu i donijeli zajedničke zagovaračke aktivnosti, a budući da prema ishodima liječenja sve zemlje imaju slične rezultate i slične probleme. Glavni problemi su: niska razina informiranosti i zdravstvene pismenosti stanovništva, regionalne razlike u dostupnosti zdravstvene zaštite, nepostojanje ili nedovoljan odaziv ciljanih skupina na programe probira te nedostupnost pravodobnoga i odgovarajućeg liječenja. U radu sastanka sudjelovali su i liječnici onkolozi iz zemalja sudionica.