Jeste li znali da je povezanost između HPV virusa i raka vrata maternice tisuću puta veća od veze između pušenja i raka pluća?

Piše: Ljiljana Pranjić

 

To sam naučila u srijedu, 23. siječnja, na javnoj tribini koju je organizirala udruga SVE za NJU, u suradnji s partnerima: Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb i Institutom Ruđer Bošković, uz podršku međunarodne udruge ICCPA (International Cervical Cancer Prevention Association), a u povodu obilježavanja 13. europskog tjedna prevencije raka maternice.

Tribinu je vodila Ana Kruhak, glasnogovornica KBC-a Zagreb, a u ime udruge SVE za NjU pozdravila nas je glavna tajnica Udruge i voditeljica Centra za psihološku pomoć Ljiljana Vukota. Izlaganje na tribini imale su Dinka Nakić, dr. med., nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković (IRB) te prim. dr. sc. Višnja Matković, onkologinja s Klinike za ženske bolesti i porode.

Prema podacima Registra za rak od raka vrata maternice u 2015. godini oboljelo je 280 žena, a njih 115 je umrlo.

Većina osoba bit će zaražena HPV virusom tijekom života, ali to neće znati. Do infekcije najčešće dolazi tijekom spolnog odnosa. Infekcija godinama može biti u stanju mirovanja, a da pri tome ne dovodi do bolesti, no nakon više godina mirovanja ona se može aktivirati i postepeno izazvati promjene na sluznici. Teško je utvrditi od koga smo se i kada zarazili. Kod malog broja žena infekcija će proći spontano, zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Ali kod maloga broja žena infekcija će trajati niz godina (od 10  do 15!) i dovesti do promjena na sluznici.

HPV je velika porodica virusa, ima ih  više od 200, ali samo je mali broj onkogen. U čak 80 posto slučajeva infekcija će spontano nestati. Tek deset posto trajnih infekcija dovodi do karcinoma. HPV infekcija je proširena, a rak je, zapravo, rijetka komplikacija, ali teška.

Do sada samo se oslanjali na PAPA testove, ali HPV testiranje ima značajno veću osjetljivost za žene iznad 30 godina. Prednost HPV testiranja je u tome što pruža mogućnost produljenih intervala probira (od 5 do 10 godina) pa će ova vrsta testiranja uskoro biti uključena i u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

 

No Title

Edukativni animirani video izrađen je u svrhu informiranja i educiranja žena o raku vrata maternice i načinim prevencije. Film je izrađen od strane Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo snimio je kratak edukativni animirani film „Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?“

 

nismo same

Ljiljana Pranjić pratila je tribinu koju je organizirala udruga SVE za NJU, a vodila Ana Kruhak, glasnogovornica KBC-a Zagreb.

 

Prim. dr. sc. Višnja Matković govorila je o kompleksnosti liječenja različitih stadija raka vrata maternice. Upozorila je da je rak vrata maternice rijetka preventabilna bolest te je šteta da godišnje imamo 280 oboljelih žena. Naglasila je značaj prevencije: rak vrata maternice je bolest koju je moguće dugoročno gotovo posve iskorijeniti.

Dinka Nakić, dr. med., nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, govorila je o tisuću puta većoj povezanosti između HPV virusa i raka vrata maternice od veze između pušenje i raka pluća. Upravo je snažna veza između dugotrajne infekcije genitalnog trakta visokorizičnim tipovima HPV-a i pojave raka vrata maternice dovela do razvoja dijagnostičkih metoda koje su usmjerene na detekciju HPV-a i do cjepiva protiv HPV-a.

“Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u prevenciji time što imamo organizirani probir i besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake. Nažalost, ne slijedimo trendove u pogledu rezultata odaziva i na kontrolne pregled i na cijepljenje. Pred svima nama još je jako puno posla kako bi mehanizmi prevencije, edukacija, cijepljenje i probir počeli davati bolje rezultate”, rekla je dr. sc. Magdalena Grce s IRB-a koja je dugi niz godina aktivna u prevenciji raka vrata maternice.

Mali broj bolesnica odvažuje se istupiti javno i govoriti o svojim iskustvima jer se osjećaju stigmatizirane, iako, zapravo, za stigmu nema razloga budući da svi mogu biti zaraženi ovim virusom.

Do sada su se žene obraćale Centru za psihološku pomoć udruge SVE za NjU, no nedavno je Klinika za ženske bolesti i porode („Petrova“) zaposlila psihologinju koju žene tijekom liječenja mogu potražiti u bolnici.

Iako je cijepljenje protiv HPV-a besplatno i dostupno za djevojčice i dječake osnovnih škola, odaziv je daleko ispod očekivanoga. Osim osnovnoškolaca, do kraja lipnja ove godine protiv HPV-a moći će se cijepiti i srednjoškolci. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo snimio je kratak edukativni animirani film „Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?“

Čestitam autorima Barbari Radoš i Davoru Plažaninu, dr. med., što su temu obradili na zanimljiv, jednostavan i lako razumljiv način. Pozivam sve da ga pogledate. Dok se na ekranu vrtio crtić, u mojoj su glavi vrtjele misli. Jesam li se i ja zarazila HPV virusom dok sam bila seksualno aktivna? Je li moj imunosni sustav eliminirao virus? Koliko je prošlo od moje posljednje posjete ginekologu? Ako je prošlo više od godinu dana, odmah sutra ujutro idem dogovoriti termin.

Godišnje 280 žena oboli od raka vrata maternice. Od 280 žena njih 32 mlađe su od 30 godina. Godišnje umire 115 žena. Cijepljenjem i kontrolnim pregledima bolest se može spriječiti.