Od 22. do 28. siječnja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima njezinog sprječavanja i ranog otkrivanja.

Rak vrata maternice po pojavnosti je drugo sijelo raka kod žena u dobi od 40 do 49 godina te treće u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je umrlo njih 111.

Od 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Glavna je metoda probira (dijagnostike promjena na vratu maternice) konvencionalni Papa test. Riječ je o jednostavnoj, neinvazivnoj pretrazi kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Ova se bolest sporo razvija pa je kod zdravih žena Papa test dovoljno napraviti svake tri godine.

NaturalON, internetska stranica posvećena zdravom načinu života, objavila je popis 12 najčešćih znakova ove bolesti koje bi svaka žena morala znati prepoznati pa ih prenosimo.  

1. Bol u zdjelici

Mnoge se žene naviknu na bol u zdjelici, bilo da su u pitanju grčevi ili bol tijekom menstruacije, pa često ignoriraju ovaj simptom raka vrata maternice. Ako u zdjelici često osjećate bol (može biti u rasponu od oštre do tupe boli) i ako ona nije vezana za menstruaciju trebali biste pripaziti. Ne dopustite da vam liječnik kaže kako je to normalno. Ako vi smatrate da je bol nenormalna, ona to vjerojatno i jest.

2. Bolan seks

Ako počnete osjećati bol tijekom seksa, ponekad to zna biti znak raka vrata maternice. Postoje i drugi razlozi za bolan seks, ali vaš bi liječnik prije no što počne razmišljati o drugim razlozima prvo trebao trebao eliminirati rak.

3. Bol u leđima

Bol u leđima još je jedan od simptoma koje žene često ignoriraju budući da se često javlja i tijekom menstruacije.  Iako uzroci mogu biti različiti, ako osjećate neobjašnjivu bol u leđima ili osjećate jedan od drugih simptoma s ove liste ili ste u skupini osoba visokog rizika, svakako posjetite liječnika.

4. Gubitak na težini i umor

Do ovih simptoma mogu dovesti brojni razlozi, no u kombinaciji s drugim simptomima oni mogu biti i znak raka vrata maternice.

5. Anemija

Anemija je nedostatak crvenih krvnih stanica u krvnoj plazmi. Anemiju može uzrokovati i prekomjerno krvarenje koje često prati rak vrata maternice. Ako krvarite, nemate apetita i osjećate se umorno, svakako posjetite liječnika.

6. Bol u nogama

Kada vrat maternice natekne on može omesti i protok krvi u noge pa noge natiču i počnu boljeti. Ovaj je simptom čest u početnim fazama bolesti.

7. Abnormalno krvarenje

Od svih simptoma ovaj je najčešći. Ako krvarite između ciklusa ili nakon seksa to bi mogao biti znak raka. Žene koje su u postmenopauzi i više nemaju mjesečnicu posebice bi trebale voditi računa o ovom simptomu i odmah posjetiti liječnika.

8. Bol tijekom mokrenja

Ako osjećate bol ili peckanje tijekom mokrenja to bi mogao biti znak bolesti. Žene kojima je dijagnosticiran rak vrata maternice ovu bol opisuju na različite načine, ali uglavnom riječ je o osjećaju nelagode tijekom mokrenja. Najčešće to je znak da je rak napredovao do okolnog tkiva i da odmah trebate potražiti pomoć liječnika.

9. Neredoviti i neobični ciklusi

Žene bi trebale imati redovite cikluse. Ako se promijeni dužina trajanja menstruacije ili njezina učestalost i intenzitet, to također može biti znak ranog stadija ove bolesti. Ako se te nedosljednosti nastave tijekom više mjeseci obavezno se javite liječniku.

10. Problem s mokrenjem

Ako ne osjećate bol dok mokrite već ste primijetili neku drugu promjenu (npr. teško vam je mokriti ili stalno morate na WC) svakako posjetite liječnika. Iako su te promjene često posljedica bolesti mokraćnog trakta, mogu biti i znak   raka vrata maternice.

11. Neobičan iscjedak

Većina žena ponekad ima iscjedak. No, ako je taj iscjedak obilan, ako je ljepljiv i čudno miriše ili je možda promijenio boju pa je postao zelen ili krvav, potražite pomoć liječnika budući da takva promjena može biti znak ranog stadija raka vrata maternice.

12. Bez simptoma

Ovo je najgori simptom od svih navedenih. Ako imate veći rizik za obolijevanjem od raka trebali biste ići na redovite preglede i taj rizik što je više moguće smanjiti. Ako nemate simptome, odlazak na Papa test svake tri godine može biti odluka koja će vam spasiti život.

Ako ste uvidjeli neku promjenu u vašem mokrenju ili reprodukcijskom ciklusu, ako osjećate neobičnu bol,  obavezno posjetite liječnika kako bi sa sigurnošću isključili opciju tihog ubojice.