Psihijatrica Maja Vukoja, stalna suradnica Udruge Nismo same, danas je u prostorima Edward Bernays University Collegea, partnera s kojim surađujemo na programu cjeloživotnog obrazovanja Propedeutika psihoterapije, održala uvodnu radionicu za stresne i krizne situacije.
Radionica je prvenstveno bila namijenjena gerontodomaćicama zaposlenima na projektu pomoći u kući onkološkim pacijenticama „Žene za žene“.
Riječ je o jedinstvenom projektu koji su razvile udruge Europa Donna Hrvatska i Nismo same, u suradnji s Gradom Zagrebom, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Na projektu je zaposleno 15 gerontodomaćica koje su u proteklih 10 i pol mjeseci bile potpora za 130 onkoloških pacijentica. Nažalost, čak 31 korisnica ove usluge u tom nam je periodu preminula. A upravo su nas ti gubici, s kojima su se susrele naše gerontodomaćice, a i mi udruzi, potaknuli da organiziramo edukaciju za krizne i stresne situacije i suočavanje s njima.
Na uvodnoj radionici otvoreno smo i iskreno razgovarale o svim problemima, s naglaskom na neočekivano veliku smrtnost.
Također, na radionici je ukazano i na problem uvjeta u kojem žive pojedine onkološke pacijentice, potpuno marginalizirane i zanemarene, i od obitelji i od društva.
Bolna je to realnost koja je iznenadila i same gerontodomaćice, koje se sad pitaju kako će se institucije, nakon što završi projekt, nastaviti skrbiti o ženama koje one obilazile, a kojima je nužno potrebna pomoć.
Ova radionica samo je prva u nizu aktivnosti koje ćemo provoditi na ovu temu.
Nismo same zahvaljuje tvrtki Roche što je prepoznale koliko je važno osnažiti gerontodomaćice koje na ovom projektu rade s izrazito ranjivom skupinom žena – onkološkim pacijeticama.
Posebno veliko hvala doktorici Vukoja na zanimljivoj i svima korisnoj radionici.
Ovim problemom nastavit ćemo se baviti, i na njega javno ukazivati, kako bi društvo postalo sve svjesnije toga da u glavnom gradu Hrvatske brojne onkološke pacijentice umiru same, u teškom siromaštvu.

Snimila: Suzana Arslani