Hina/Nismo same

Projekt prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju, koji sada u Zagrebu organizira udruga “Nismo same”, treba podići na razinu cijele države, da postane socijalna usluga dostupna svim oboljelima od raka kao u razvijenih zapadnim zemljama, istaknuto je na okruglom stolu u ponedjeljak.

Sudionici skupa založili su se i za konačni početak primjene Nacionalnog okvira za borbu protiv raka, koji je donesen prije devet mjeseci u Hrvatskom saboru, a dosad ništa nije učinjeno u njegovoj primjeni.

“Liječenje nije samo dostupnost lijekova nego postoji čitav niz drugih problema s kojima se pacijenti susreću, a jedan od njih je kako doći na terapiju. Želimo se izboriti da to postane sastavni dio socijalnih usluga kao u što je to u većini razvijenih zapadnoeuropskih zemalja poput Austrije, Nizozemske ili Njemačke, gdje onkološki pacijenti kada idu na terapiju imaju pravo pet godina koristiti taxi na trošak svoje police zdravstvenog osiguranja”, rekla je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera Brkić.

Taksisti tvrtke Radio Taxi Zagreb su u sklopu projekta te udruge “Nisi sama – ideš s nama”, od ožujka 2018. do danas prevezli 437 korisnica na terapiju u neku od zagrebačkih bolnica. Odrađeno je tako 15.000 vožnji na što je utrošeno oko milijun kuna, prikupljenih isključivo donacijama građana. Udruga sada, u suradnji s udrugom Europa Donna Hrvatska i Gradom Zagrebom provodi i Projekt pomoći u kući “Žene za žene” na kojem je zaposleno 15 gerontodomaćica koje skrbe o 90 onkoloških pacijentica.

“Drugo na što želimo upozoriti je kvaliteta života onkoloških bolesnika, što je ušlo i u Nacionalni okvir za borbu protiv raka  koji je usvojen prije devet mjeseci i dosad nije bilo nikakvih pomaka”, kazala je Kalogjera Brkić.

Rekla je i kako je nevjerojatno da država uloži silan novac u nečije izlječenje, a onda tu osobu ostavi kao socijalni slučaj.

“Ljudi tijekom liječenja gube posao, ostavljaju ih partneri, imaju mala primanja jer su na bolovanju. Radi se o cijelom nizu egzistencijalnih problema s kojima se teško nosi netko tko nema ni psihološku podršku i pritom vodi borbu za goli život. Tražimo da se ta situacija promijeni i da se konačno donesu neki programi i projekti koji će na svebuhvatan način voditi brigu o tim ljudima”, poručila je.

Prijevoz onkoloških bolesnika urediti na razini cijele države

Da prijevoz onkoloških bolesnika treba urediti na razini cijele države smatra i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar Dračevac koja je najavila kako će inicijativu o tome uskoro pokrenuti skupina saborskih zastupnika “Zastupnici u borbi protiv raka”.

“Puno pacijenta odustaje od liječenja jer si ne može organizirati i platiti prijevoz”, kazala je. Ideja je da se program prvo započne kao pilot projekt u Zagrebu.

Sabljar Dračevac je rekla i kako je od ministra zdravstva zatražila informaciju u kojoj su fazi provedbeni akti nužni za primjenu Nacionalnog okvira za borbu protiv raka.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina kazao je kako podržava aktivnosti udruge “Nismo same” no da postoje i muškarci koji su oboljeli od raka i imaju određene potrebe o kojima nitko ne brine, a oni su ti koji će puno rjeđe izaći i iznijeti ih u javnosti.

“Mislim da su sve pojedinačne aktivnosti usmjerene na očuvanje kvaltete i očuvanje dostojanstva oboljelih od raka hvale vrijedne, ali mislim da se moramo vratiti tri koraka nazad i ipak staviti težište na pravovremenu dijagnostiku i liječenje jer to je ono što trenutno nedostaje, pogotovo sada u korona krizi i funkcioniranjem zdravstvenih ustanova”, poručio je.

Svoje iskustvo na skupu je podijelila i Mirjana Matošević, jedna od korisnica Usluge “Nisi sama – ideš s nama!” koja je tijekom liječenja ostala bez posla. Od travnja ove godine gospođa Matošević zaposlena je kao gerontodomaćica na projektu “Žene za žene”, a kako je rekla, njezinim korisnicama najviše od svega treba podrška kako bi znale da nisu same i zaboravljene od sustava.

O tome koliko projekt besplatnog taksi prijevoza Udruge Nismo same znači ženama oboljelima od raka iz svojeg su iskustva podijelili i taksisti Udruženja Radio Taxi Zagreb, Ilija Vidović i Goran Trupčević.

Okrugli stol održan je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Rad Udruge i projekte podržale su i Marinka Bakula-Anđelić, zamjenica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Željka Josipović-Jelić, zamjenica pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba te Marijana Prevendar, stručna savjetnica.

Snimio: Patrik Macek/PIXSELL