Vitamin D pomaže u izgradnji zdravih kostiju, ali to nije jedina njegova uloga, piše časopis Time

U tekstu se ističe kako nedavno objavljeni podaci ukazuju i na druge benefite vitamina D koji uključuju prevenciju od razvoja demencije i razvoja nekih vrsta tumora, kao što su rak debelog crijev i rak dojke.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisa JAMA, a provela ga je Joan Lappe, profesorica endokrinologije na Sveučilištu Creighton.

U istraživanju je sudjelovalo 2300 nasumično odabranih žena u postmenopauzi. Dio njih uzimao je visoke doze vitamina D, a dio placebo. Njihovo zdravstveno stanje znanstvenici su pratili četiri godine. Primjetnih razlika nije bilo, no prof. Lappe je rekla kako to ne znači da vitamin D ne djeluje preventivno.

Žene koje su bile uključene u istraživanje imale su visoke razine vitamina D u krvi, daleko više od 80 posto odraslih Amerikanaca. Većina žene koje su sudjelovale u istraživanju uzimale su vitamin D ili kalcijeve suplemente kako bi zaštitile kosti i spriječile eventualne lomove, pa nije bilo neke velike razlike između dvije skupine ispitanica.

Istraživanja provedena na životinjama u nizu su slučajeva pokazala kako vitamin D doista preventivno djeluje na razvoj raka. On stimulira imunosustav koji se aktivira pri napadu na stanice raka. Vitamin D također je važan faktor pri zaštiti od upala, kao i kod drugih procesa koji mogu dovesti do razvoja tumora.

„Još uvijek mislim kako svi dokazi snažno ukazuju na to da vitamin D ima preventivan utjecaj na rak“, izjavila je prof. Lappe za časopis Time.

Još je uvijek mnogo onih koji su skeptični prema takvim tvrdnjama te smatraju kako treba napraviti još puno istraživanja prije no što se vitamin D proglasi važnim oružjem u prevenciji tumora.

Većina tumora razvija se tijekom više godina, čak i u starijoj populaciji na kojoj se baziralo navedeno istraživanje, što znači da je potreban duži period istraživanja kako bi se sa sigurnošću moglo reći da je vitamin D važan u prevenciji tumora.