Stručnjaci su napravili popis 10 pjesama za koje su ustvrdili da najbolje djeluju kada je u pitanju oslobađanje od stresa i problema. Za jednu pjesmu utvrdili su kako posebno uspješno djeluje na smanjenje anksioznosti i stresa, i to za čak 65 posto!

Svatko od nas raznim se tehnikama pokušava boriti protiv stresa i anksioznosti. Pronalaženje načina kako ‘upravljati’ razinom stresa općenito je važno za naše zdravstveno stanje.

Zahvaljujući suvremenoj znanosti i istraživanjima, sada znamo koji su štetni učinci stresa na naš organizam. Stres otpušta spojeve poput kortizola i tako povećava ozbiljne zdravstvene rizike kao što su bolesti srca, pretilost, depresija, probavni problemi, astma i mnogi drugi.

Rezultati studije koju su zajedno objavila sveučilišta Harvard i Stanford otkrili su nešto još puno gore. Naime, zdravstveni problemi uzrokovani stresom na poslu dovode do smrti od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i gripe.

Dr. David Lewis-Hodgson iz centra Mindlab Internationala smatra kako se stresa i pritiska najbolje možemo riješiti tako da slušamo glazbu. Preciznije – jednu posebnu pjesmu.

Tim neuroznanstvenika, koji je predvodio doktor Lewis-Hodgson, proveo je istraživanje zvučnom terapijom. Ispitanici su morali riješiti zagonetke koje izazivaju stres dok su na njihova tijela bili spojeni senzori. Potom su morali slušati različite pjesme dok su im istraživači mjerili i snimali rad srca, disanje i krvni tlak.

Jedna se pjesma posebno istaknula. Naime, utvrđeno je, piše Unfied Soul Theoryda pjesma „Weightless“ grupe Marconi Union smanjuje razine stresa i tjeskobe za nevjerojatnih 65 posto. Pjesma je ljude koji su sudjelovali u istraživanju dovela do većeg stanja opuštenosti nego bilo koja druga glazba.

“Weightless je bila toliko učinkovita da su mnoge žene postale pospane. Savjetovao bih da tu pjesmu ne slušate dok vozite jer može biti opasno”, upozorio je David Lewis-Hodgson.

Skladba „Weightless“ i skladana je upravo s ciljem da smanji nervozu. Grupa Marconi Union tu je pjesmu stvarala u suradnji sa zvučnim terapeutima. Riječ je o pomno odabranim tonovima, ritmovima i basovima koji usporavaju otkucaje srca, snižavaju krvni tlak te smanjuju razinu hormona stresa, kortizola.

Ne zaboravite da pjesme koje su se našle na popisu, osobito onu na vrhu liste, ne biste smjeli slušati dok vozite ili radite bilo koji posao koji zahtijeva potpunu koncentraciju i usredotočenost, a sve kako biste izbjegli eventualne nezgode ili ozljede.

Važno je i da stresu, ako ga se želite riješiti, ne pridajete previše pažnje. Ako slušate ove pjesme i stalno razmišljate o tome kako one ne djeluje ili sami sebi kažete ‘Još uvijek sam pod stresom’, glazba na vas svim sigurno neće imati toliki učinak. Dakle, duboko udahnite, prepustite se i samo uživajte!

10  pjesama koje će vas najbolje opustiti:

 

  1. Weightless – Marconi Union
  2. Electra – Airstream
  3. Mellomaniac (Chill Out Mix) – DJ Shah
  4. Watermark – Enya
  5. Strawberry Swing – Coldplay
  6. Please Don’t Go – Barcelona
  7. Pure Shores – All Saints
  8. Someone Like You – Adele
  9. Canzonetta Sull’aria – Mozart
  10. We Can Fly – Rue du Soleil (Café Del Mar)