U mnogim zemljama fizioterapeute se dodatno educira kako bi masaži mogli pristupiti svi koji to žele. Za oboljele koji su u lošijem stanju ili upravo prolaze kemoterapiju ili zračenje postoje drugačije vrste masaže.

 

Lucy O’Donnell, autorica knjige „Rak je moj učitelj“, praktičnog vodiča koji se bavi fizičkim i psihičkim aspektima bolesti od dijagnoze do oporavka, opisala je za Psychology Today koliko je oboljelima od raka teško otići na najobičniji tretman masaže i zašto je tomu tako.

 

„Od kada mi je dijagnosticiran tumor jako mi je teško naručiti se na neke holističke tretmane poput masaže. Cijela je ta industrija zatrovana negativnim mitovima koji svoje porijeklo imaju u pogrešnim spoznajama o prirodi bolesti i uobičajenim medicinskim terapijama koje oboljeli dobivaju.Često su me odbijali primiti na masažu uz izgovor da je ona ‘kontraindicirana’ s mojom dijagnozom“, napisala je O’Donnell.

 

Požalila se kako maseri misle da će masaža proširiti rak na ostale organe, potaknuti oticanje, smanjiti učinke kemoterapije i potjerati lijekove iz tijela. A dokazano je potpuno suprotno.

 

„Klinika u koju sam odlazila na kemoterapiju, i u kojoj se i dalje liječim, uvijek nudi refleksologiju ili masažu. To na mene djeluje vrlo opuštajuće i daje mi osjećaj dodatne njege“, rekla je O’Donnell.

 

Otkrila je kako ju je jako iznenadilo kada je saznala da postoje i drugi razlozi zbog kojih fizijatri onkološke bolesnike ne žele primiti na masažu.

 

„Alarmantno je da su mislili kako ih mogu kontaminirati, odnosno da ih lijekovi za kemoterapiju koji se luče kroz moje znojne žlijezde mogu zatrovati, i da mogu biti izloženi štetnom zračenju“, napisala je.

 

Uzrok vidi u lošoj edukaciji,  što u konačnici potiče razne strahove. U mnogim se zemljama fizioterapeute dodatno educira, a kako bi masaži mogli pristupiti svi koji to žele. Za oboljele koji su u lošijem stanju ili upravo prolaze kemoterapiju ili zračenje postoje drugačije vrste masaže. Ako oboljeli nije u stanju ležati na trbuhu, može biti u sjedećem položaju koji mu više odgovara ili na leđima. Ako ste pak vezani za kolica ili morate uzimati kisik, to također ne bi smio biti problem.

Ako se osjećate nesigurno zbog operacije, primjerice ako ste imali mastektomiju, pri masaži se mogu koristiti dodatni zavoji ili možete ostati odjeveni.

Jednostavno nema razloga zbog kojeg bi netko tko se liječi od raka izbjegavao masažu.

 

„Sigurna sam da bi se većina oboljelih od raka složila sa mnom da bilo kakva terapija koja se izvodi rukama, čak i ako se svodi na nježno pritiskanje, donosi opuštanje, smanjuje simptome i poboljšava kvalitetu života“, rekla je O’Donnell.

 

Navela je kako ju je nakon liječenja kemoterapijom tijelo boljelo više no što to može  opisati, pa je žudjela za tim da ju netko izmasira, da ju dodiruje na način na koji bi dodirivali ‘normalnu’ osobu.

 

„Kada su me odbili bila sam strašno ljuta jer nisu razumjeli koliko bi mi masaža koristila, i fizički i psihički i duhovno. Kada imate tako tešku bolest kao što je rak vrlo je vjerojatno da niste jako mobilni i da dosta vremena provodite u bolnici ili oporavljajući se kod kuće. Dobra cirkulacija je ključna, ona dovodi kisik u krv. Tako da masaža svakako ima smisla jer potiče cirkulaciju“, rekla je.