U organizaciji udruge Sve za Nju u srijedu, 31. ožujka, s početkom u 18 sati, mr. sc. Višnja Matković, prim. dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije, s Klinike za ženske bolesti i porode KBC- a Zagreb, održat će online predavanje pod nazivom „Liječenje raka jajnika i važnost genetičkog testiranja“.

Predavanje je uvod u nastavak kampanje ‘Ne zaboravi me’ koju je udruga Sve za Nju s partnerima, Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama Nismo same, „JA KA“ i Hrvatskim društvom medicinskih sestara, tehničara i primalja, pokrenula u veljači prošle godine.

Kampanja je pokrenuta s ciljem osvještavanja žena o važnosti genetičkog testiranja te poticanja žena na razgovor s liječnikom o genetičkom testiranju.

 

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2018. godinu, od raka jajnika, jajovoda i adneksa godišnje oboli 462, a umre 308 žena.

 

Svaka bi, naime, žena oboljela od raka jajnika trebala znati je li kandidat za genetičko testiranje na mutacije BRCA gena. Mutacije BRCA gena povećavaju rizik za razvoj raka jajnika i raka dojke, a kod oboljelih žena rezultat testa može biti od odlučujuće važnosti pri izboru terapije.

Tim povodom Sve za Nju, u suradnji s liječnicima, otvara online savjetovalište za individualno informiranje bolesnica o testiranju BRCA gena.

„Svaka bolesnica zaslužuje detaljne informacije o testiranju i značaju rezultata testa u izboru terapije“, poručuju iz Sve za Nju.

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2018. godinu, od raka jajnika, jajovoda i adneksa godišnje oboli 462, a umre 308 žena.

Smanjiti smrtnost moguće je uz što ranije otkrivanje bolesti i optimalno liječenje. Nažalost, još ne postoji probirni test, žene ne idu uvijek redovno na preglede i rak jajnika se u oko 70% slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, kada je i veći povrat bolesti.

Budućnost liječenja raka jajnika je u personaliziranom liječenju. Informacija o postojanju mutacije BRCA gena svake bolesnice pri dijagnozi raka jajnika osigurava mogućnost pravovremenog odabira personaliziranog liječenja, koje može poboljšati ishod terapije. Procjenjuje se da oko 20% do 30% bolesnica s rakom jajnika ima BRCA mutaciju. Testiranje mutacije BRCA gena za oboljele od seroznog raka jajnika visokog stupnja nediferenciranosti od 2016. provodi se na teret HZZO-a.

Poznavanje BRCA statusa važno je i radi procjene rizika pojavnosti bolesti kod zdravih žena, jer rizik raste s kronološkom dobi i penje se i do 60% do 70-te godine života. Testiranje zdravih žena, koje u obitelji imaju slučajeve raka jajnika i raka dojke kod bližih srodnica, moguće je u Hrvatskoj u savjetovalištima za genetsko savjetovanje i testiranje, ali u skladu sa stručnim Smjernicama za genetsko testiranje.

Stoga se ne smije propustiti niti jedna mogućnost poboljšanja ishoda liječenja i preživljenja kroz pravovremeno optimalno liječenje. U tom je cilju važno odmah kod operativnog zahvata ili biopsije provjeriti o kakvom se karcinomu radi i provesti genetičko testiranje na mutaciju BRCA gena.

„Kampanjom ‘Ne zaboravi me’ želimo informirati oboljele žene, ali i medicinsko osoblje, o važnosti testiranja. Provest ćemo niz edukacija za bolesnice, medicinske sestre, ginekologe i liječnike obiteljske medicine, kako bi svi bili upoznati s potrebom i procedurom genetičkog testiranja, te u travnju otvoriti online savjetovalište za individualno informiranje bolesnica o testiranju“, poručuju iz Sve za Nju.