Klinika za psihijatriju KBC-a Zagreb tradicionalno i ove godine organizira prodajnu izložbu ukrasa koje su povodom predstojećeg Uskrsa izradile vrijedne ruke pacijenata dnevnih bolnica.

 

U projekt su uključene tri dnevne bolnice koje uz grupne psihoterapije tijekom cijele godine imaju i radne terapije na kojima bolesnici izrađuju razne ukrase i poklone.

Izložba je otvorena čitav tjedan, do 19 travnja, svakoga dana od 9 do 14 sati, smještena je u suterenu Zelene zgrade KBC-a Zagreb, a svi se izloženi radovi mogu kupiti.

“Kao suradnica udruge Nismo same ponosna sam na činjenicu da su, uz ostale, u izradi predmeta sudjelovali, ne samo članovi obitelji oboljelih od malignih bolesti, već i oni koji aktualno boluju od karcinoma, a koji su se u ovo predblagdansko vrijeme nalazili na psihoterapijskom liječenju. I upravo su oni bili najmarljiviji i najveseliji tako da smo ovoga puta čak udvostručili satnicu za radnu terapiju. Neopisivo je zadovoljstvo nakon dugo vremena vidjeti nečiji osmijeh na licu”, rekla je naša suradnica, psihijatrica Maja Vukoja, jedna od organizatora izložbe.

Dodala je kako je neopisivo zadovoljstvo gledati sreću na licima odraslih jer oni su u tim trenucima poput djece. A dječji je osmijeh ono najčišće u nama.

“Jedan se pacijent nakon puno godina vratio slikanju, a gospođa koja je izgubila supruga, šivanju. Neki su otkrili nove talente. A sve uz druženje i šalu”, otkrila nam je psihijatrica Vukoja te naglasila da među pacijentima koji su izrađivali ukrase za izložbu ima osoba različitih vjera, pa i ateista, ali postoji nešto iznad vjere, granica i predrasuda.

“Postoje ljubav i tolerancija. Postoji čovjek. A čovjek je stvaran. Svi oni jednog dana odu svojim putem i rastanci su često obostrano teški i emotivni, ali njihova djela, u koja su utkali sebe, ostaju. I nadam se da će i posjetitelji izložbe to osjetiti. Nama je ovo zasigurno jedna od posebnijih izložbi jer je u nju utkano puno boli, borbe i probuđene nade”, zaključila je psihijatrica Vukoja.