Aromatična biljka lavanda stoljećima se nalazi u pretincima kućnih ljekarni te je osvojila titulu jedne od najpoznatijih i najraširenijih ljekovitih biljaka na svijetu. Snažno u borbi protiv bolesti, a opet blago, eterično ulje lavande jedino se, za razliku od svih drugih eteričnih ulja, može nanositi na kožu i nerazrijeđeno, što ga čini primjenjivim za sve generacije – od djece do odraslih osoba.

Eterično ulje lavande podiže raspoloženje i uklanja glavobolju i depresiju. Zahvaljujući svom sastojku linalolu opušta mišiće te tako ublažava grčeve. Također, čest je sastojak pripravaka kojima se tretiraju kožne bolesti; poput  psorijaze, ekcema, akni, manjih rana i opekotina jer djeluje protuupalno, ubrzava zacjeljivanje rana te regeneraciju kože. Ima snažno djelovanje protiv bakterija i gljivica, pa je korisno sredstvo za prevenciju, ali i kao pomoć u terapiji bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Odbija insekte te djeluje protiv nametnika, zbog čega su ju naše bake neizostavno držale u svojim ormarima i ladicama s rubljem. I taman kad ste pomislili kako je to sve slijedi novo iznenađenje.

Američki znanstvenici nedavno su otkrili da je eterično ulje lavande koristan saveznik u borbi protiv malignih oboljenja što je ovoj skromnoj mediteranskoj biljci dalo još jedno važno značenje u njenoj širokoj paleti primjene od farmaceutske, kozmetičke i  kemijske pa sve do prehrambene industrije.  

Što to lavandu čini tako posebnom?

U rod (latinski Lavandula) spada gotovo pedeset vrsta lavandi i njenih križanaca no kod nas se najčešće mogu naći prava lavanda (Lavandula officinalis), širokolisna lavanda (Lavandula spica), španjolska lavanda (Lavandula stoechas) i lavandini (Lavandula hybrida). 

Iako se koristila od davnina kao ljekovita biljka, pogotovo kod nesanice i opeklina, lavanda je svoj uzlet prvi put doživjela 1387. godine, na dvoru francuskog kralja Karla VI, koji je zahtijevao da svi jastuci budu napunjeni lavandom kako bi lijepo mirisali. To tada nije bilo ništa neobično jer se lavanda već upotrebljavala kao miris, ali i snažno sredstvo protiv ušiju, te se njeno eterično ulje obavezno kapalo u perike i kape te po namještaju i odjeći kako bi se prikrili neugodni mirisi. Eterično ulje lavande koristilo se i protiv kuge pa se danas taj srednjovjekovni način upotrebe lavande smatra početkom njezine primjene u medicini.

Ipak, prvi je ljekovitu moć lavande početkom 20. stoljeća otkrio francuski kemičar Rene Gattefosse, jedan od utemeljitelja aromaterapije, i to slučajno kada je radeći u svom laboratoriju zadobio tešku opeklinu ruke. U panici  je ozlijeđenu ruku gurnuo u najbližu tekućinu, a to je bila posuda puna eteričnog ulja lavande. Osim što je trenutno osjetio olakšanje,  opeklina je zarasla mnogo brže nego što je očekivao, i to tako da mu nije ostao ožiljak.

Kasnije je dokazano da su ljekovite tvari iz lavande upravo njeno eterično ulje te linalol, linalil i tanini koje ono sadrži. Eterično ulje lavande nalazi se u sjajnim uljnim žlijezdama koje se nalaze među sitnim dlačicama koje pokrivaju cvijet, list i stabljike. Najviše eteričnog ulja, čak oko 3%, nalazi se u cvjetovima lavande. Eterično ulje lavande je bezbojna ili žućkasta tekućina, vrlo ugodnog mirisa, te aromatičnog i gorkog okusa, a dobiva se destilacijom s pomoću vodene pare iz svježih cvjetnih klasova lavande.

 

Prijateljica „u dobru i zlu“

Lavandu u narodu često nazivaju i majkom među eteričnim uljima, jer je izrazito blagog djelovanja, a opet snažno pomaže kod mnogih težih oboljenja. Pogotovo se pokazala dobrim saveznikom kada je u pitanju rak.  

Prednosti korištenja eteričnog ulja lavande u tretiranju raka

 1. Anti-tumorno djelovanje

Jedna od aktivnih fitokemikalija (biljnih kemikalija) unutar eteričnog ulja lavande je perilil alkohol koji je, kako je dokazano 2015. godine, ako se primjenjuje putem inhalacije, učinkovita tvar u borbi protiv zloćudnog tumora mozga – glioblastoma. Većina ispitanika pristala je na terapiju eteričnim uljem lavande nakon što su postali otporni na standardne terapije liječenja raka te su se suočili s “lošom prognozom”. Studija je pokazala da je dugotrajno udisanje perililnog alkohola dalo vrlo dobre rezultate tijekom dnevne upotrebe te su ti pacijenti  živjeli mnogo dulje i bolje od predviđenih početnih prognoza. Drugi fitokemijski dio eteričnog ulja lavande je linalol. Nedavna istraživanja (iz 2016.) na linalol pokazala su da on ima “značajnu” citotoksičnu moć te da može utjecati na smanjenje karcinoma jajnika. Osim toga, istraživači su otkrili da kombiniranje linalola s kemoterapijskim lijekom paklitakselom značajno smanjuje tumorsku težinu, u usporedbi s upotrebom paklitaksela samog. Daljnje istraživanje linalola otkrilo je da ovaj sastojak ima snažan inhibitorski učinak i na rast stanica melanoma.

Studija iz 2014. godine pokazala je da eterično ulje „prave lavande“ ili popularno nazvane Lavandule angustifolije ima značajne citotoksične učinke protiv malignih stanica raka vrata maternice. Isti je učinak ovog ulja i na pozitivne stanice raka dojke estrogenskih i progesteronskih receptora. U drugoj studiji, onoj iz 2013. godine, istraživači su otkrili da Lavandula angustifolia smanjuje vitalnost Hodgkinovih limfoma. Lavanda je inhibirala proliferaciju stanica (brz rast) i izazvala apoptozu (programirana stanična smrt, bez stanica raka).

Eterično ulje lavande koristite kao ulje za masažu i nanosite ga izravno u zahvaćena područja (ne na otvorenu ranu). Ulje će se transdermalno (kroz kožu), apsorbirati u krvotok u roku od 20 minuta. Eterično ulje lavande također  možete  koristiti i kao osvježivač prostora (20 kapi eteričnog ulja na 30 ml vode. Ulijte u bočicu s raspršivačem te s vremena na vrijeme osvježite prostor). Ne preporučuje se eterično ulje lavande zagrijavati jer se uništavaju njegova terapijska svojstva.

 1. Oslobađanje anksioznosti i stresa

Lavanda je izvrsna zbog svoje sposobnosti da smiri živčani sustav i ublaži stres i tjeskobu. Također pomaže u poboljšanju kvalitete i dubine sna. Studija iz 2009. godine potvrdila je sposobnost lavande da popravi raspoloženje i smanji anksioznost i depresiju.

Kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u dlanove, protrljajte ih i duboko udahnite miris nekoliko puta kako biste uživali u njegovim smirujućim učincima. Eterično ulje lavande također se može raspršiti u prostoru pomoću hladnog raspršivača. Može se nanijeti i na stopala prije odlaska u krevet. Kapljica ili dvije eteričnog ulja lavande može se nanositi i izravno na jastuk.

 1. Poboljšanje funkcije imunološkog sustava

Istraživanja pokazuju da antibakterijski učinci eteričnog ulja lavande pomažu u zaštiti imuniteta onkološkog pacijenta,  čak i kod slučajeva zastrašujućeg zlatnog stafilokoka. Utječe na makrofage i fagocite u tijelu, dio imunološkog sustava te tako pokreće našu urođenu genetsku aktivnost tijela da se bori protiv infekcije.

Masirajte eterično ulja lavande u kožu direktno na stopala jer ona imaju najveće pore u tijelu, pa je ovo dobro mjesto primjene eteričnih ulja, posebno prije nego što odete u krevet.

 1. Protiv boli  

Lavanda se odavno koristila za ublažavanje boli. Istraživanje iz 2007. godine u kojem se koristila lavanda na ispitanicima podvrgnutim laparoskopskoj operaciji želuca pokazala je da su pacijenti prilikom oporavka tražili manje lijekova protiv boli kada su udisali eterično ulje lavande.  

Lavanda se može udisati izravno iz dlanova ili putem raspršivača. Dobro je eteričnim uljem lavande lagano masirati i zahvaćene površine.

 

Mjere opreza pri korištenju eteričnog ulja lavande

 • Vodite računa o tome da koristite „čisto“ eterično ulje lavande, a ne lavandina koji danas trgovci često ‘uvaljuju’ pod pravu lavandu. Lavandin nije legitimna zamjena za lavandu  jer nema iste ljekovite osobine i nikada se ne smije koristiti na opeklinama.
 • Upotreba eteričnog ulja lavande može povećati ili potencirati narkotičke i sedativne učinke drugih lijekova zbog smirujućeg djelovanja na središnji živčani sustav.
 • Budite oprezni pri korištenju lavande u kombinaciji s antikoagulansima jer može povećati rizik od krvarenja.
 • Nikad ne stavljajte eterična ulja nigdje blizu očiju ili unutar ušiju.
 • Ne preporučuje se korištenje eteričnih ulja kao jedini tretman za rak. No, ako se koriste u kombinaciji s drugim terapijama (običnim i alternativnim), eterična ulja mogu odigrati veliku ulogu u pomaganju osobi koja će se izliječiti.

 

Ljekovita svojstva i primjena eteričnog ulja lavande

 • Glava:  Smiruje glavobolju i migrenu, te pomaže kod vrtoglavice ako se  eteričnim uljem masira vrat.
 • Usna šupljina: Smiruje upalu sluznice usta te pomaže kod lošeg daha pogotovo ako se jedna kap eteričnog ulja lavande kapne na četkicu za zube prije pranja.  
 • Dišni organi: Smiruje kašalj te pomaže kod prehlade i hunjavice, upale grla i upale krajnika, upale sinusa, te bronhitisa i astme ako se udiše nekoliko puta dnevno s dlanova ili ako se nekoliko puta dnevno konzumira jedna kap eteričnog ulja sa žlicom meda.
 • Srce: Lavanda jača srce, pospješuje bolji rad srca, te umiruje i regulira rad srca kod
  ubrzanog i nepravilnog rada srca te lupanje srca, pogotovo ako se područje prsnog koša masira jednom dnevno s eteričnim uljem lavande.
 • Krv:  Pomaže kod valunga ako se udiše s dlanova nekoliko puta dnevno.
 • Krvne žile: Pospješuje bolju cirkulaciju krvi. Oblog od lavande odlično je sredstvo kod proširenih vena i hemoroida.
 • Probava: Pospješuje apetit, poboljšava probavu te regulira neurednu probavu ako se trbuh masira lavandom ili se jednom dnevno pojede kocka šećera na koju smo kapnuli jednu kap et. ulja lavande.
 • Crijeva: Ublažava grčeve, otklanja nadutost i plinove u crijevima, dezinficira crijeva te smiruje upalu sluznice crijeva. Nezaslađeni čaj od lavande zaustavlja proljev.
 • Bubrezi i mokraćni mjehur: Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala ako se pije čaj od lavande.
 • Ženske bolesti: Lavanda pomaže kod bijelog pranja, raznih infekcija te klimakterijskih smetnji ako se iritirano područje ispire čajem od lavande.
 • Kosti i zglobovi: Oblozi od čaja od lavande ili masaža eteričnim uljem lavande pomažu kod istegnuća, iščašenja i oteklina te bolova kod reume, gihta i artritisa.
 • Duševne bolesti: Lavanda umiruje i jača živce te pomaže kod neuroze, razdražljivosti, depresije, nemira i nesanice. Najbolje je udisati ju s dlanova ili kapnuti jednu kap na jastuk prije spavanja.
 • Živci: Oblozi od čaja od lavande ili masaža eteričnim uljem lavande smanjuju bolove te pomažu kod neuralgija, išijasa, vratobolje i lumbaga.
 • Koža: Eterično ulje lavande dezinficira kožu te pomaže kod nadražene i upaljene kože, ekcema, lišaja, alergijskog osipa, akna, sujedica, čireva, psorijaze, opeklina, ozeblina, modrica i hematoma, gljivičnih oboljenja kože, herpesa usnice te uboda i ugriza kukaca. Naneseno na kožu glave, eterično ulje lavande tjera uši.