Ako vam je dijagnosticiran rak dojke pa se podvrgnete dvostrukoj mastektomiji kirurg će od vas zatražiti da kupite postoperativni grudnjak. No, trošak tog grudnjaka neće vam pokriti zdravstveno osiguranje, već ćete ga morati kupiti sami! Naime, dvostruka se mastektomija kod nas još uvijek smatra isključivo estetskom operacijom koju bolesnica napravi iz hira. Cijena je grudnjaka na našem tržištu 650 kuna. Taj iznos mnoge žene ne mogu pokriti. Ali, koga to briga. Kada je u pitanju zdravlje, ne pitate koliko košta. Neobično je da nakon operacije imate pravo na dva besplatna grudnjaka godišnje, a onaj koji vam je najpotrebniji morate platiti.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata i tipu reza, možete očekivati da ćete takav grudnjak nositi tri mjeseca do šest mjeseci, i to 24 sata dnevno.

U svijetu ženama se nakon dvostruke mastektomije preporučuju čak dvije veličine grudnjaka. Prvi, grudnjak razine jedan, nosi se preko zavoja neposredno nakon operacije, kada su dojke još otečene. Drugi, grudnjak razine dva, manjeg je broja. On osigurava dovoljno stezanje rane i podupire kako bi bi mišići i tkivo stajali na mjestu dok sve ne zaraste. Vodite računa o tome da grudnjak mora biti uzak kako bi stisnuo mišiće i kožu i omogućio proces zacjeljivanja rane. Kako se otekline nakon operacije budu povlačile, kirurg će vas savjetovati da stegnete grudnjak za jednu kvačicu.

Pri kupnji postoperativnog grudnjaka ( prednost mu je to što se kopča sprijeda) treba voditi računa o tome da je grudnjak udoban, ali treba paziti i na to gdje su smješteni operativni rezovi. Najbolje je za savjet o grudnjaku pitati kirurga.

Odmah se pripremite na to da ćete grudnjak nositi 24 sata dnevno, a ako niste navikli spavati s grudnjakom očekujte da neće biti udobno.

Iako u osnovi kupujete sportski grudnjak neće vam biti dopušteno vježbanje nakon operacije. Ovisno o tipu operacije, kirurg će vam zabraniti bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti. Zabrana može trajati i do tri mjeseca.

Postoje i grudnjaci po cijeni od 450 kuna, ali bilo bi dobro da uložite novac u kvalitetan postoperativni grudnjak, bit će izdržljiviji i udoban kao druga koža. Ako ste već uložili bol i emocionalnu energiju u operaciju grudi vrijedi uložiti novac i u kvalitetan grudnjak koji će zaštititi rezove i pomoći da se brže oporavite.