Hipodoncija je urođeni nedostatak jednog ili više zuba. Pojavnost hipodoncije (urođeni zametak zuba) kod žena s dijagnozom karcinom dojke tema je istraživanja Željane Matošić, specijalizantice ortodoncije na postdiplomskom doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za sudjelovanje u istraživanju mogu se prijaviti sve žene u dobi od 20 do 40 godina, bez obzira na podtip karcinoma dojke i stadij bolesti.

Istraživanje podrazumijeva stomatološki pregled i, prema potrebi, izradu ortopantomograma (rendgenska slika svih zubi) na Zavodu za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Gundulićeva 5). Također, svim sudionicama bit će omogućeno čišćenje zubnog kamenca te profesionalna podrška i individualne upute za održavanje oralne higijene.

Glavna je hipoteza istraživanja da kod žena s dijagnozama karcinoma dojke dolazi do znatno veće pojavnosti hipodoncije nego kod zdravih žena. Ako se hipoteza pokaže točnom, to će istraživačima omogućiti da rano, jeftino i bezbolno profiliraju žene koje će imati veću šansu za oboljenjem te detektiraju bolest u što ranijoj fazi.

Istraživanje pod nazivom „Hipodoncija kao marker rizika kod pacijentica s karcinomom dojke” provodi se uz etička dopuštenja KBC-a Zagreb i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vodeći računa o zaštiti podataka, a u okviru doktorske disertacije Željane Matošić, dr. dent. med.

Mentorica na doktoratu je prof. dr. sc. Senka Meštrović, predstojnica Zavoda za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u istraživanju sudjeluje i Poliklinika Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb čija je pročelnica doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić.

Prijavu možete poslati na e-mail hipodoncija@gmail.com ili putem linka bit.ly/hipodoncija.

 

Što je hipodoncija?

Hipodoncija je urođeni nedostatak jednog ili više zuba.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza hipodoncije postavlja se očitavanjem ortopantomograma.

Što je ortopantomogram?

Ortopantomogram je rendgenska snimka svih zubi, gornje i donje čeljusti, okolnih struktura i tkiva. Snimanje traje 12-20 sekundi i potpuno je bezbolno. Ukupna količina zračenja primljenog tijekom snimanja je bezopasna. Ako ste trudni ne obavljajte pretragu!

Tko može sudjelovati u istraživanju?

U istraživanju mogu sudjelovati sve žene u dobi od 20 do 40 godina kojima je dijagnosticiran karcinom dojke

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete na mail hipodoncija@gmail.com ili putem linka bit.ly/hipodoncija.

Gdje se obavlja stomatološki pregled?

Na Zavodu za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Gundulićeva 5 (desna zgrada, 3. kat)