Britanski Telegraph objavio je razultate novog istraživanja koje je pokazalo kako su dvije trećine mutacija koje izazivaju rak u stvari posljedica nasumičnih pogrešaka u kopiranju DNK tijekom podjele stanica. Utvrđeno je i kako ih je nemoguće izbjeći, čak i zdravim načinom života. Stručnjaci sa sveučilišta Johns Hopkins procjenjuju kako je 66 posto mutacija raka naprosto loša sreća koja se ne može izbjeći. Isti je tim znanstvenika već ranije proveo istraživanje koje je podiglo dosta prašine u javnosti jer je upućivalo na to da ljudi ne mogu učiniti ništa kako bi izbjegli tu opaku bolest. Rezultati nove studije idu u prilog rezultatima one prethodne.

Međutim, ovaj put znanstvenici su se potrudili dokazati kako njihova otkrića nisu u suprotnosti s onime što se zna o prevenciji raka.

 

“Dobro je poznato da moramo izbjegavati vanjske faktore kao što je pušenje kako bismo smanjili rizik od pojave raka. Puno manje je poznato da normalna stanica čini nekoliko pogrešaka svaki put kada se dijeli i kopira svoj DNK kako bi proizvela dvije nove”, rekao je biolog Cristian Tomasetti.

“Upravo su te pogreške pri kopiranju potentan izvor mutacija raka koje znanost podcjenjuje”, dodao je Tomasetti.

 

Naime, kada su prošli put Cristian Tomasetti i genetičar Bert Vogelstein proučavali ulogu nasumičnih mutacija, brojni su kritičari tvrdili kako su se oslonili samo na podatke američkog zdravstvenog sustava te da u istraživanje nisu uključili pojedine česte oblike karcinoma. Stoga su znanstvenici proširili svoje drugo istraživanje i uzeli podatke iz 68 zemalja o 32 oblika raka.

Na taj način su utvrdili kako je, primjerice, za rak gušterače u 77 posto slučajeva uzrok slučajna pogeška u kopiranju DNK, u 18 posto slučajeva  uzrokuju ga vanjski čimbenici, a za pet posto kriva je genetika.

Kod čak 95 posto oboljenja od raka prostate, mozga i kostiju, uzrok je slučajnost odnosno pogreška u diobi stanica.

No, postoje i oboljenja kod kojih ‘loša sreća’ nema tako veliku ulogu. Za rak pluća u 65 posto slučajeva krivac je vanjski faktor poput pušenja ili onečišćenja zraka, a u samo 35 posto slučajeva kriva je slučajnost. Znanstvenici su ustvrdili kako genetika nije faktor kada je u pitanju rak pluća.

Ukupno gledajući stručnjaci su procijenili da je u 66 posto slučajeva uzrok raka slučajna pogreška pri diobi stanica, u 29 posto vanjski čimbenici, a u pet posto naslijeđe. Autori studije tvrde kako su rezultati do kojih su došli  komplementarni sa znanstvenim konsenzusom u skladu s kojim se oko 40 posto oboljenja može spriječiti prevencijom.

 

“I dalje moramo ljude poticati da izbjegavaju vanjske čimbenike i životne navike koje povećavaju rizike od razvoja raka”, rekao je Vogelstein. Dodao je kako će ipak mnogi oboljeti zbog nasumičnih pogrešaka što ukazuje na to da je potrebno razviti još bolje metode kojima bi se rak otkrio što ranije i tako bio izlječiv.