Razumijevanje zdravstvenih informacija, odnosno zdravstvena pismenost, ključna je za donošenje boljih odluka za zdravlje, a pogotovo kada su pitanju osobe koje boluju od malignih ili kroničnih bolesti.

Upravo je podizanje zdravstvene pismenosti jedan od ciljeva domaćeg startupa Meddox, besplatne aplikacije koja služi za digitalnu pohranu medicinske dokumentacije kako bi ona uvijek bila pri ruci. Svojim korisnicima omogućuje spremanje, pregledavanje i dijeljenje zdravstvenih informacija u sigurnom i povjerljivom okruženju, a pritom nudi i niz alata koji korisnike potiču da budu aktivni u upravljanju svojim zdravljem, kao što je kalendar preventivnih pregleda ili Zdravi podsjetnici, suptilne obavijesti koje će osigurati da više nikad ne propustite niti jednu kontrolu, zaboravite na pregled ili podizanje nove uputnice.

Kako bi dobili što bolji uvid u potrebe svojih korisnika, ali i drugih pacijenata, Meddox je u suradnji s Koalicijom udruga u zdravstvu organizirao prvu u nizu radionica s udrugama pacijenata, ovog puta s onkološkim bolesnicima na kojoj su, osim predstavnica i članica udruge Nismo same, sudjelovali i članovi Udruge Jedra, Sve za nju, Ljubav na djelu, Krijesnica, Mijelom CRO, ILCO Zagreb, Hrvatske udruge bolesnika s rakom prostate, Hrvatske udruge leukemija i limfomi i Hrvatske udruge prijatelja hospicija.

Na radionici su prezentirani rezultati opsežne ankete o izazovima i preprekama s kojima se suočavaju osobe koje boluju od raka, a predstavljeno je i Farmakoterapijsko savjetovalište pri Domu zdravlja Zagreb Centar.

Rezultati ankete provedene na sto onkoloških pacijenata, a koje je prisutnima predstavio predsjednik KUZ-a Ivica Belina, potvrdili su, među ostalim, kolika je važnost preventivnih zdravstvenih pregleda – kod više od 30 posto ispitanika bolest je otkrivena prilikom sistematskog pregleda ili pregleda u sklopu programa ranog otkrivanja raka.

Pacijentima koje su radionicu pratili uživo i online izv. prof. dr. sc. Iva Mucalo, mag. pharm. i Helena Orehovečki, mag. pharm. predstavile su Farmakoterapijsko savjetovalište pri Domu zdravlja Zagreb Centar. Svrha farmakološkog savjetovališta je postizanje bolje definiranih terapijskih ciljeva, pri čemu se pacijenti aktivno uključuju u svoje liječenje te započinju redovitije i preciznije koristiti svoju terapiju. Naime, pri istovremenom uzimanju lijekova, povećava se mogućnost interakcija, promjene učinka ili pojave nuspojava stoga postoji potreba za pažljivim organiziranjem terapije.

Savjetovalište je namijenjeno svim osobama koje uzimaju četiri ili više lijekova, onima koji pate od nuspojava te onima koji koriste lijekove koji zahtijevaju pomno praćenje, kao i svima koji imaju pitanja vezano uz svoju farmakoterapiju. Zainteresirani se mogu javiti na dvije lokacije – Domu zdravlja u Runjaninovoj 4 te u Dijabtetološkom centru na adresi Većeslava Holjevca 22 – gdje mogu dobiti individualne konzultacije s ljekarnikom koji će osigurati da su svi lijekovi koje pacijent uzima najprikladniji mogući, učinkoviti, sigurni te da ih je pacijent u mogućnosti primjenjivati.

Uz to što su dale prikaz nekoliko slučajeva stvarnih onkoloških pacijenata, Mucalo i Orehovečki su odgovorile na pitanja sudionika vezana uz terapiju i njezino kombiniranje s drugim lijekovima i dodacima prehrani.

“Velik interes za predavanje, kao i količina postavljenih pitanja, samo dokazuju koliko je ovakav tip usluge važan i koristan za sve pacijente, a pogotovo one onkološke”, istaknule su.