Povodom proglašenja kraja epidemije bolesti covid-19, Koalicija udruga u zdravstvu i Hrvatska udruga leukemija i limfomi, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno
zdravstvo i uglednih zdravstvenih stručnjaka, liječnika, organizirala je prošli tjedan okrugli stol pod nazivom „Što kraj epidemije bolesti COVID-19 znači za imunokompromitirane i imunosuprimirane osobe?“

Tom prigodom predstavljena je i Zajednička izjava udruga pacijenata i nadležnih stručnih društava o utjecaju bolesti covid-19 na imunokompromitirane osobe. Izjavu i preporuke prenosimo u cijelosti:

 

ZAJEDNIČKA IZJAVA UDRUGA PACIJENATA I NADLEŽNIH STRUČNIH DRUŠTAVA O UTJECAJU BOLESTI COVID-19 NA IMUNOKOMPROMITIRANE OSOBE 

Početkom srpnja 2022. predstavnici udruga bolesnika i struke usuglasili su se oko specifičnog utjecaja covida-19 na imunokompromitirane osobe, kao što su osobe koje žive s rakom krvi, osobe transplantiranih organa, osobe s autoimunim oboljenjima, osobe s primarnim imunodeficijencijama, osobe na dijalizi, osobe s rakom solidnih organa, te preporučili rješenja i aktivnosti za ublažavanje tih rizika Zajedničkom izjavom o utjecaju pandemije covid-19 na imunokompromitirane osobe. Proglašenjem prestanka epidemije covid-19 udruge pacijenata, uz podršku nadležnih stručnih društava, izradile su novu Zajedničku izjavu.

Proglašenjem kraja epidemije, bolest COVID-19 nije završila za imunokompromitirane bolesnike

Vlada Republike Hrvatske donijela je 11. svibnja 2023. odluku o završetku epidemije covid-19  čime je rasterećena opća populacija, ali bolest za posebnu skupinu imunokompromitiranih bolesnika i dalje predstavlja problem.  Kako smo vidjeli u proteklom zimskom periodu, i za vrijeme prisutnosti trostruke epidemije SARS-CoV-2, RSV i influenze,  virus SARS-CoV-2  svojom infektivnošću i težinom kliničke slike i dalje može predstavljati veliko opterećenje za zdravstveni sustav.  Mutacijska sposobnost virusa također uključuje mogućnost pojava nove, infektivnije i/ili klinički teže varijante. Ukidanjem posebnih mjera zaštite, prisutnost SARS-Cov-2 u općoj je populaciji normalizirana.

Nažalost, ne mogu se svi vratiti u normalu.

Oko dva posto populacije je imunokompromitirano zbog primarne bolesti ili zbog primjene imunosupresivnih lijekova. To stanje ih čini podložnijima za simptomatsku bolest covid-19, potencijalno težeg oblika i duljeg trajanja.  I dok cijepljenje predstavlja učinkovitu prvu liniju prevencije za mnoge, imunokompromitirani nisu u mogućnosti razviti dovoljan imunološki odgovor, što predstavlja rizik i traži dodatne mogućnosti zaštite.  Više od 40 posto hospitaliziranih osoba  s probojnim infekcijama nakon cijepljenja su imunokompromitirani pacijenti.

Za ove pacijente covid-19  i dalje predstavlja prijetnju. Mogućnost kontinuiranog liječenja primarne bolesti dok su u fazi simptomatske bolesti covid-19 je jedna od ih prijetnji.  Stoga većina imunokompromitiranih  pacijanata i dalje prakticira mjere kao što su izbjegavanje velikih socijalnih okupljanja i nošenje maski. A značajan je i učinak na njihovo mentalno zdravlje. Izolirani su od obitelji, prijatelja, a posjet liječniku, stomatologu ili bolnici sada predstavlja povećani rizik za infekciju. Pacijenti koji prakticiraju mjere zaštite možda nemaju mogućnost rada od doma te stoga ne mogu uredno izvršavati svoje radne obaveze, što može utjecati na njihova primanja.

Tijekom prvih valova pandemije, vlade su brzo reagirale i prioritizirale zdravlje i sigurnost javnosti, uključujući imunokomprimitirane pacijente. Pojavljivanjem novijih mutiranih sojeva virusa, koji kod imunokompetentnih pokazuju blažu kliničku sliku, te dizanje svih restriktivnih mjera uzrokovali su još veću razliku u između imunokompromitiranih bolesnika i opće populacije.

Tu razliku te posebnu ranjivost osoba s oslabljenim imunitetom potrebno je rješavati na proaktivan način. Iako moramo biti spremni na iznenađenja kada se nosimo s covid-19, određena načela mogu poslužiti:

  1. Prepoznajemo da postoji umor javnosti od zdravstvenih mjera zaštite.
  2. Javna svijest o pitanjima za imunokompromitirane osobe je važna.
  3. Pacijenti s oslabljenim imunitetom moraju biti uključeni u prioritetne skupine liječenja s onima koji se smatraju pod visokim rizikom i najosjetljivijim na infekciju covid-19. Svatko bi se, bez obzira na imunološki status, trebao cijepiti. Sticanje aktivnog imuniteta cjepljenjem poželjno je za one koji se na njega mogu osloniti. Što je više ljudi cijepljeno, uključujući doze dopunskog cjepiva, to je imunokompromitirana osoba/populacija zaštićenija.
  4. Strategije i aktivnosti za imunokompromitirane osobe u Hrvatskoj moraju se oslanjati na antivirusna sredstva i covid-19 monoklonska antitijela za prevenciju (CmAbs), u skladu sa suvremenim spoznajama, kliničkim iskustvom i praksom koju primjenjuje sve veći broj zemalja, uključujući i susjednu Sloveniju. Takva je praksa usklađena s odobrenjima Europske agencije za lijekove (EMA) i preporukama brojnih stručnih organizacija
  5. Edukacija imunokompromitiranih pacijenata da je nastavak korištenja zaštitnih maski i izbjegavanje visokorizičnih okolnosti bitno čak i ako su javna pravila o nošenju zaštitnih maski i socijalnom distanciranju ukinuta. To je osobito važno u okruženjima kao što je javni prijevoz i u javnim zgradama, bolnicama.

Sigurnosne mjere i obavezno korištenje zaštitnih maski  trebale bi se i dalje održavati u bilo kojem kliničkom okruženju pri liječenju imunokompromitiranih pacijenata, čak i kada to restriktivne mjere ne propisuju.

Teret bolesti u imunokompromitiranoj populaciji je i dalje velik

 Istraživanjem provedenim na skoro 20,000 transplatiranih pacijenata u kojem je sudjelovala i Hrvatska ustanovljen je 82 puta veći rizik probojne infekcije kod procijepljenog transplatiranog pacijenta u odnosu na procijepljenu opće populaciju, kao i 485 puta veći rizik od hospitalizacije ili smrti. Njihovi odgovori na cjepiva protiv covida-19, pa čak i na booster doze, više puta su se pokazali kao neodgovarajući u usporedbi s općom populacijom.

Ono što znamo je da imunokompromitirani pacijenti imaju:

  1. Mnogo veći rizik od covida-19, uključujući veće stope hospitalizacije, prijema na intenzivnu njegu i smrti.
  2. Veće stope prodornih infekcija nakon potpunog cijepljenja.
  3. Veće stope širenja njihove infekcije na kontakte u kućanstvu.
  4. Nema jednostavnog laboratorijskog testa za pouzdano predviđanje zaštite nakon cijepljenja.
  5. Pokazalo se da u nekim slučajevima nose i prenose teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2 (ili SARS-CoV-2) mjesecima što dovodi do rizika od nastanka i širenja potencijalno opasnih novih mutacija u širu populaciju.

Preporuke za podršku imunokompromitiranoj zajednici

Zaštita imunokompromitiranih kao najosljetljivije populacije pomaže zaštiti sve nas budući da za razliku od opće populacije infekcije traju dulje i time povećavaju šanse za mutaciju virusa koje se mogu širiti populacijom i izbjegavati stečeni imunosni odgovor.

Od izuzetne je važnosti uvesti dodatne mjere za podršku imunokompromitiranim osobama kojima treba dati prioritet zbog povećanog rizika hospitalizacije i razvitka teške, po život opasne covid-19 bolesti među imunokompromitiranim osobama. Ovo je sada od posebne važnosti kada se ostatak stanovništva vraća normalnom načinu rada i života.

Veća vidljivost imunokompromitiranih osoba i zdravstvenih nejednakosti s kojima se ova zajednica suočava potrebna je u zdravstvenoj politici i razmjeni poruka kako bi se podigla svijest javnosti o potpori koja je još potrebna za ovu skupinu ljudi. To uključuje priopćavanje specifičnih informacija o sigurnosnim mjerama koje bi još uvijek trebale biti na snazi za ovu zajednicu, uključujući kontinuirano nošenje maski, brzi i jednostavan pristup testiranju na covid-19, pristup dodatnim terapijskim mogućnostima kao što su dugodjelujuća monoklonska antitijela za profilaksu covid-19 infekcije kod imunokompromitiranih osoba za koje se zna da ne razvijaju dobar odgovor na cijepljenje.

Preekspozicijska profilaksa covid-19 infekcije monoklonskim antitijelima u ožujku 2022. godine odobrila je Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode i Uredbom EU (2022/123) uvrštena je u Listu esencijalnih lijekova u sklopu javnozdravstvenih mjera za suzbijanje pandemije. Ova zaštita pasivnom imunizacijom značajno smanjuje rizik od covid-19 infekcije te posljedično fatalan ishod infekcije (koji je u imunokompromitiranih bolesnika vrlo učestao) ili odgode terapije (što dovodi u pitanje ishode liječenja). Ovakav je tip dodatne zaštite za imunokompromitirane osobe dostupan i u velikom broju europskih zemalja, pa i u susjednoj Sloveniji.

Ove mjere su od vitalnog značenja za omogućavanje osobama s oslabljenim imunitetom vraćanje se u normalan život i nastavak s radnim obavezama na radnom mjestu. Zaštita najranjivijih nije samo ispravna, već i pametna stvar. Zaštita imunokompromitiranih štiti sve nas.

Ususret zasad neizvjesnom razvoju situacije u novom dobu postpandemije, sada je vrijeme za djelovanje, za rješavanje nezadovoljenih potreba imunokompromitirane zajednice.

Pozivamo Ministarstvo zdravstva da zajedno s nadležnim stručnim društvima poduzme mjere, koje uključuju i zaštitu u smjernicama, kako bi podržali ovu ranjivu zajednicu i osigurali da njihove potrebe budu prioritizirane.

Hvala vam što ste uzeli u obzir potrebe ove velike populacije.

Zajedničku izjavu i preporuke potpisali su:

Hrvatska udruga leukemija i limfomi

Koalicija udruga u zdravstvu

Udruga Remisija

Europa Donna Hrvatska

Nismo same

Hrvatski savez za rijetke bolesti

Udruga Ljubav na djelu

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

ILCO Zagreb

Hepatos

Sve za Nju

Hrvatsko reumatološko društvo

Mijelom CRO

Hrvatsko torokalno društvo

Hrvatsko društvo obiteljskih doktora

Hrvatsko društvo za hematologiju Hrvatskog liječničkog zbora