Kako bismo ispitali razinu vašeg zadovoljstva projektom „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga provodi pune dvije godine u suradnji sa psihijatricom Majom Vukojom, a sve u želji da projekt u budućnosti još više unaprijedimo, u razdoblju od 12. do 20. siječnja ove godine proveli smo online anketu.

Anketa je bila anonimna i sadržavala je ukupno 13 pitanja.

Pozivu na sudjelovanje u našem istraživanju odazvala se 231 osoba. Uglavnom su to bile žene (anketu je ispunilo 227 osoba ženskoga spola), no javili su nam se i muškarci (njih četvorica).

Najveći broj osoba koje su ispunile anketu (njih 73) ima između 45 i 55 godina. U dobi od 55 do 65 godina je njih 58, 49 osoba ima između 35 i 45 godina, 33 osobe stare su između 20 i 35 godina, a njih sedam mlađe je od 20 godina.

Gledano prema mjestu stanovanja najviše osoba koje su ispunile anketu živi u Gradu Zagrebu (njih 82). Slijede Zagrebačka županija, Primorsko-goranska te Splitsko-dalmatinska županija.

Nisi sama - pitaj bez srama! (3)

U sklopu našeg projekta "Nisi sama - pitaj bez srama!" objavljujemo kratke video poruke u kojima naša suradnica, psihijatrica Maja Vukoja, odgovara na neka od najčešćih pitanja s kojima se suočavaju oboljele osobe.

Jedno od pitanja u anketi bilo je i koliko dugo osobe prate naš projekt „Nisi sama – ideš s nama!“.

Da projekt prate od samog početka reklo je 56 osoba, njih 45 odgovorilo je da projekt prate duže od godinu dana, 18 osoba projekt prati godinu dana, dok najveći broj onih koji su sudjelovali u anketi (njih 112) projekt prati manje od godine dana. To je, zapravo, i očekivano budući da su nam ciljana skupina prvenstveno osobe koje upravo prolaze težak put suočavanja s bolešću i posljedicama liječenja te članovi njihovih obitelji.

Najveći broj osoba koje su sudjelovale u anketi onkološki su pacijenti. Nakon njih, zanimljivo je, slijede osobe koje nemaju doticaj s oboljelima no prate našu stranicu jer im se sviđa energija koju širimo i teme koje obrađujemo. Slijede prijatelji i poznanici oboljelih te 30 članova obitelji.

Na pitanje jesu li se ikada za savjet i pomoć obratile psihologu/psihijatru 93 osobe koje su ispunile našu anketu odgovorile su potvrdno. S druge strane psihologu/psihijatru za pomoć se nikada nije obratilo njih 138.

Slijedi set pitanja o zadovoljstvu našim projektom. Zašto ne reći da su nas odgovori baš razveselili i dali nam dodatni poticaj da u 2020. nastavimo s projektom te u sklopu njega osmislimo i neke dodatne aktivnosti.

Glavna okosnica našeg projekta je online podrška s kojom smo započeli u siječnju 2018. godine. A upravo su to osobe koje su ispunile našu anketu ocijenile iznimno vrijednim dijelom projekta. Od njih 231 čak 223 osobe odgovorile su da se slaže ili u potpunosti slažu s tim da je online podrška „Nisi sama – pitaj bez srama!“ korisna pomoć u rješavanju emocionalnih tegoba.

Članke koje piše psihijatrica Maja Vukoja zanimljivim i korisnim ocijenilo je 93 posto osoba koje su sudjelovale u anketi.  Isti postotak anketiranih korisnim i zanimljivim ocijenio je i video poruke koje smo snimili prošle godine uz potporu Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Na pitanje slažete li se da Vas je projekt potaknuo na razmišljanje o utjecaju psihofizičkog zdravlja na kompletno stanje osobe oboljele od raka jedna je osoba odgovorila da se uopće ne slaže, jedna je rekla da se ne slaže, 14 osoba nije zauzelo stav (i slažu se i ne slažu), njih 106 se složilo, a 109 složilo se u potpunosti.

Na pitanje slažete li se da je uz praćenje rada i aktivnosti dr.  Maje Vukoja, vezano uz udrugu Nismo same, osobama oboljelima od raka lakše nositi se s bolešću pet osoba je reklo da se ne slaže, a njih 16 je bilo neopredijeljenih (niti se slažu, niti ne slažu). No, velika većina, njih 91 posto, odgovorilo je kako smatra da je oboljelima, uz praćenje rada i aktivnosti dr. Maje Vukoja, lakše nositi se s bolešću.

S tvrdnjom da bi se zbog svega navedenog sada uz manje otpora mogli obratili psihijatru ili psihologu za pomoć složilo se 117 osoba, pri čemu se njih 88 (88 posto) s navedenom tvrdnjom složilo u potpunosti.

I odgovor koji nas je najviše razveselio: svega dvije osobe odgovorile su da ne žele da se projekt nastavi, za razliku od velike većine anketiranih –229 osoba ili 99 posto – koje su odgovorile da žele da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.

Pitali smo vas i o kojim temama želite čitati u budućnosti.

Odgovori su bili vrlo zanimljivi i nadahnjujući, no o tome više drugi put.

I za kraj, udruga Nismo same zahvaljuje svima koji su ispunili anketu i tako poduprli naš rad i naše aktivnosti.