U dugim trenucima boravka po bolničkim hodnicima i ležanja u bolnici za Mariju Bašić iz Rijeke spas su bili vuna i igle ili kukica

Piše: Marija Bašić

 

Prošle godine, u mojoj 42. godini, dijagnosticiran mi je uznapredovali rak debelog crijeva. Uslijedile su operacija i šest ciklusa kemoterapije zbog kojih sam nekoliko dana morala provesti u bolnici. U tim dugim trenucima boravka po bolničkim hodnicima i ležanja u bolnici za mene su spas bili vuna i igle ili kukica. Tada sam u potpunosti shvatila što znače objave poput „terapija pletenjem“ ili  „pletenjem protiv stresa“ koje sam često viđala po društvenim mrežama. 

Pri svakom odlasku u bolnicu, osim hrpe dokumentacije i osnovnih potrepština, neizostavni dio moje prtljage bila je vuna. Priredila bih rad s jednostavnim uzorkom koji ću lagano moći pratiti i krenula u njegovu izradu. Boravak u bolnici nije izgledao tako strašno. Dok sam čekala, ja sam plela. Ruke automatski rade već naučene pokrete, otkucaji srca se ujednačuju, misli su fokusirane na finalni proizvod. 

 

U tim je trenucima pletenje za mene bilo idealna terapija. Čak su i pacijenti koji bi me gledali kako pletem rekli da ih smiruju moji pokreti rukama. Osim terapijskog učinka koji pletenje i heklanje imaju na mene, njihova je velika prednost to što je u pitanju vrlo jednostavan hobi. Lagano se prenosi, jednostavno počne raditi, ali istom brzinom i prekine kada dođete na red. Svi ti nevjerojatni učinci pletenja pomogli su mi da situaciju prihvatim takvu kakva ona jest. 

Sada sam dobro, svaki novi projekt me veseli i trudim se dovršiti ga do idućeg kontrolnog pregleda.

Želite li pogledati Marijine radove ili pokušati s ovom izvrsnom terapijom, osnove možete naučiti na njezinom YouTube kanalu Pletenje.net Ili portalu Pletenje.net.