Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena starih između 25 i 29 godina, odmah nakon raka dojke. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva ove bolesti, dok bitku s bolešću svake godine izgubi oko 300 tisuća žena.  

Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka vrata maternice umre jedna žena.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, stotinjak.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 posto karcinoma grlića maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika.

Danas poznajemo više od stotinu različitih tipova HPV virusa, ali samo mali dio njih uzrokuje rak vrata maternice. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali kod samo malog broja žena će se razviti rak vrata maternice.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom (probir nudi sigurnu zaštitu ako se žena svake tri godine odazove na Papa test) i cijepljenjem protiv HPV-a. Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve učenike 8. razreda, no odaziv je na cijepljenje tek 12 posto.

Sve navedeno, samo su neke od činjenica zbog kojih je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. veljače 2011. donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.  

Odlukom Sabora kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznat i kao Dan mimoza, odabrana je treća subota u siječnju, mjesecu u kojem se obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.  

Ove godine obilježava  se 11. hrvatski Dan mimoza. Tim povodom Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba, organiziraju javnozdravstvenu akciju koja će se održati u subotu, 20. siječnja, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u trajanju od 10 do 14 sati.

Glavni je cilj akcije osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva koji su preduvjet sprečavanja ove bolesti: Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice te činjenici da protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem. 

Osim u Zagrebu, Dan mimoza održat će se i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nismo same poziva sve naše čitateljice i čitatelje da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

 

nismo same

 

Ako ste se ikada zapitali zašto je baš cvijet mimoze izabran za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice, na Facebook stranici Nacionalni programi ranog otkrivanja raka nude sljedeće objašnjenje:
“Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju vlastito zdravlje.”