Mjesec siječanj posvećen je zdravlju žena: 16. siječnja obilježava se 14. nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, a 15. europski tjedan prevencije raka vrata maternice od 18. do 24. siječnja.

Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva raka vrata maternice, dok bitku s bolešću godine izgubi oko 300 tisuća žena.  Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka vrata maternice umre jedna žena.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, stotinjak. Većina novooboljelih žena, čak njih dvije trećine, mlađe je od 60 godina. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od vodećih uzročnika ove bolesti dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U posljednjih 20 godina, dokazano je da 99,8 posto karcinoma vrata maternice uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog rizika.

HPV je virus koji se kod ljudi pojavljuje u više od stotinjak formi (160 tipova), a svega nekoliko nosi visok rizik za razvoj raka (dominantno tipovi 16 i 18). Prenosi se spolnim putem preko zaražene kože genitalne regije i sluznice (šire regije), a virus u organizmu može biti prisutan dugi niz godina prije nego se aktivira. Pad imuniteta, uz loše stilove života (pušenje, pretilost, nepravilna i neredovita prehrana i stres) te uz genetsku predisponiranost, rizični su faktori za aktivaciju virusa.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom (probir nudi sigurnu zaštitu ako se žena svake tri godine odazove na Papa test) i cijepljenjem protiv HPV-a.

Cijepljenje protiv HPV-a i ove je godine, sedmu godinu za redom, besplatno za sve učenike i učenice 8. razreda osnovnih škola. No, unatoč dugogodišnjem iskustvu cijepljenja odaziv na cijepljenje još je uvijek ispodprosječan.

Sve navedeno, samo su neke od činjenica zbog kojih je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. veljače 2011. donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.

Odlukom Sabora kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznat i kao Dan mimoza, odabrana je treća subota u siječnju, mjesecu u kojem se obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.  Cilj javnozdravstvenih profesionalaca je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kontinuirano tijekom cijele godine, a ovih prigodnih dana simbolički. Cvijet mimoze upravo svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.

Ključne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice uključuju edukaciju i zaštitu spolnog zdravlja, cijepljenje protiv HPV-a te redoviti odlazak na preventivne ginekološke preglede.

Više o raku vrata maternice pročitajte u intervjuu koji je za Nismo same dao prim. doc. dr. sc. Dražan Butorac, predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskoga liječničkog zbora: https://nismosame.com/lila-tjedan/lila-tjedan-2019/rak-vrata-maternice-ne-stedi-nikoga-ima-zena-koje-su-bile-izuzetno-monogamne-kao-i-njihovi-partneri-pa-im-se-razvila-bolest/