U Plivi su danas svečano uručene nagrade udrugama i institucijama čiji projekti, prema odabiru zaposlenika te kompanije, poboljšavaju i unaprjeđuju iskustva pacijenata. Među nagrađenima je i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME. Na natječaj Zajedno prema zdravlju prijavili smo se s našim projektom besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama“ koji kontinuirano provodimo od ožujka 2018. ukazujući na to koliko je dobro organiziran prijevoz na kemoterapiju važan dio liječenja i izlječenja svakog pacijenta.

Uslugu besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju do sada je koristilo 450 žena, a Nismo same su za njih platile više od 16 000 vožnji.

Kao potprojekt, u suradnji s psihijatricom Majom Vukoja s KBC-a Zagreb, osiguravamo i psihološko/psihijatrijsku podršku za onkološke pacijente i članove njihovih obitelji, a u svrhu čega smo otvorili i posebnu e-mail adresu podrska@nismosame.com. 

U ime svih članica i članova Udruge, svih naših korisnica i članova njihovih obitelji, predsjednica Udruge, Ivana Kalogjera, i psihijatrica Maja Vukoja, zahvalile su zaposlenicima Plive što su prepoznali vrijednost naše inicijative i odlučili je nagraditi. 

Priopćenje Plive prenosimo u cijelosti: 

Biti pacijent nikada nije ugodno iskustvo. Osim zabrinutosti i same bolesti, ovo iskustvo može biti teško jer uključuje ograničene mogućnosti planiranja, gubitak kontrole i neovisnosti, pa čak i dostojanstva. Pacijenti često ovise o drugima koji za njih nesebično skrbe i pružaju im podršku u trenutcima kada im je to najpotrebnije. Najčešće se radi upravo o pojedincima iz njihove obitelji i bližeg okruženja koji nisu posebno educirani i pripremljeni, ali su spremni svoj život prilagoditi potrebama pacijenta. Stoga je povodom obilježavanja 100 godina uspješnog farmaceutskog poslovanja, PLIVA, ponosna članica Teve, najveće svjetske generičke kompanije koja ove godine slavi svoj 120. rođendan, organizirala natječaj za dodjelu financijske potpore udrugama i institucijama koje razvijaju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje i tako pružaju podršku liječenju.

U PLIVI vjerujemo da zdravstvena skrb treba biti sveobuhvatna te da iskustvo pacijenta treba uključivati empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje. Kako bismo podržali ovakav pristup, odlučili smo organizirati nagradni natječaj Zajedno prema zdravlju s ciljem prepoznavanja inicijativa koje poboljšavaju iskustvo pacijenata, tako što naglasak stavljaju upravo na te kvalitete –  empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje. Sudionici natječaja Zajedno prema zdravlju oni su koji kroz svoje aktivnosti doprinose pružanju bolje skrbi i podrške pacijentima i njihovim obiteljima. Na natječaj je prijavljeno 34  projekta, a nakon sužavanja izbora od strane stručnjaka PLIVINI zaposlenici su svojim glasovima odabrali njih 4 kao najbolje, a to su: udruga Krijesnica koja pruža podršku i pomoć djeci suočenoj s malignim bolestima i njihovim obiteljima, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME te Udruga La Verna koja se bavi palijativnom skrbi. U PLIVINOM Istraživačkom institutu održana je simbolična dodjela nagrada na kojoj smo okupili pobjednike kako bismo im uručili nagrade te kako bismo zajedno obilježili završetak natječaja. Svakoj od udruga dodijeljena je novčana donacija od 50.000 HRK za potrebe provedbe prijavljenih projekata. 

Drago nam je što kroz ovaj natječaj imamo priliku odati priznanje, ali i pružiti financijsku potporu onim udrugama i institucijama koje razvijaju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje te im time olakšavaju svakodnevicu i proces liječenja. Posebno nas veseli što smo ovu inicijativu imali prilike organizirati upravo u godini kada obilježavamo čitavo stoljeće poslovanja i posvećenosti brizi za zdravlje. Sve udruge koje su se prijavile na ovogodišnji natječaj svojim radom omogućuju stvaranje humanijeg okruženja te nam pokazuju kako zdravstvenu skrb učiniti još boljom, a odabrati najbolje među čak 34 prijave koje smo zaprimili nije biti niti malo lak zadatak.

Predsjednik uprave PLIVE ovom je prilikom kratko izjavio: „Briga i posvećenost pacijentima oduvijek su u fokusu PLIVINOG djelovanja te se kroz sve što radimo trudimo biti pouzdan partner zajednice u kojoj poslujemo. Drago nam je što i na ovaj način možemo odati priznanje posebnim naporima onih s kojima zajednički radimo kako bismo pomogli pacijentima. Čestitamo svim pobjednicima te smo uvjereni kako će i u budućnosti nastaviti pisati pozitivne priče, koje naše društvo čini ljepšim mjesto za sve nas.“