Irski list Independent objavio je zanimljiv tekst u kojem se navodi kako se zbog kroničnog manjka donora životno ugroženim pacijentima diljem Irske transplantiraju i organi osoba koje su bolovale od raka.

U tekstu se spominje i Hrvatska koja je od 40 zemalja na vrhu EU ljestvice, kada je riječ o doniranju organa umrlih osoba, dok je druga na popisu Španjolska.

“U posljednjih pet godina bilo je šest vitalnih transplantacija koje uključuju donore koji su se ranije borili protiv raka“, navodi se u članku.

Stručnjaci kažu kako još uvijek postoji zajednička zabluda da oni koji su imali rak ne mogu donirati organe. U Irskoj je trenutačno na listi čekanja za srce, pluća, jetru, bubrege i gušteraču 600 ljudi.

U nastojanju da se smanji lista čekanja za transplantaciju, iduće bi godine na snagu trebala stupiti nova odredba prema kojoj će se tumačiti kako su sve osobe koje su iznenada umrle voljne donirati organe za moguće transplantacije, osim ako se prethodno nisu izjasnili da to ne žele.

Oni koji se s tim ne slažu smatraju kako bi konačna odluka i dalje trebala biti na najbližim srodnicima i rođacima pokojnika.

Većina donatora pacijenti su kojima je proglašena moždana smrt. Donatori mogu biti i oni koji su umrli od zatajenja srca.

Određene organe, poput bubrega, može donirati i živa osoba ako je kompatibilna s primateljem.

Brojke pokazuju da su prošle godine u Irskoj provedene tri transplantacije, a uključuju i donore koji su ranije bolovali od raka.

U 2015. godini povedene su dvije transplantacije organa osoba koje su pobijedile karcinom. I u  2013. bio  je proveden jedan takav postupak.

Liječnici tvrde kako nema razloga za brigu, a svaki je organ prethodno i testiran kako bi bili sigurni da nema rizika od širenja tumora na primatelja.

Mark Murphy, izvršni direktor irskog udruženja za bubrege, rekao je kako puno ovisi o vrsti raka od koje je bolovala pojedina osoba.

“Neki karcinomi ne ulaze u krvotok, a u slučaju bubrega moguće je ukloniti rak iz organa, tako da taj bubreg može funkcionirati kod primatelja”, kazao je te dodao kako se iz procesa isključuju potencijalni donatori za koje se smatra da su medicinski neprikladni.

Irski Independent navodi kako Hrvatska i Španjolska prve dvije pozicije po broju donora organa  ‘drže’ još od 2010. godine,  Irska i dalje zaostaje, a sada se nalazi na 18. mjestu.

U Irskoj je prošle godine provedeno 280 transplantacija organa, uključujući 172 transplantacije bubrega, 58 transplantacija jetre i 15 transplantacija srca.