Ne događa se često da znanstvenici zahvaljuju hollywoodskim zvijezdama na doprinosu znanosti. A upravo to dogodilo se nedavno na skupu održanom u indijskom Institutu za medicinske znanosti. Jedna od govornica, Mary-Claire King, znanstvenica sa Sveučilišta Washington, u svom se izlaganju javno zahvalila Angelini Jolie na, kako je rekla, neizmjernom doprinosu u podizanju svijesti o tome kako rano genetsko testiranje ženama može pomoći da izbjegnu rak.

Angelina Jolie je 2013. u New York Timesu prvi puta otkrila da se podvrgnula profilaktičkoj obostranoj mastektomiji (uklanjanju grudi po vlastitom izboru), a nakon što je doznala da ima 87 posto šansi oboljeti od raka dojke. Testiranje je pokazalo da je Jolie, čija je majka u 56. godini života umrla od raka dojke, imala gene visokog rizika, odnosno gene koji ukazuju na rizik od nasljednog raka dojke. Riječ je o skupini gena pod nazivom BRCA 1 i BRCA 2. Nakon dojki glumica je preventivno odstranila i jajnike i jajovode.

Mary-Claire King  na skupu je upozorila kako je globalna pojava da djevojčice sve ranije ulaze u pubertet i sve ranije dobivaju prvu mjesečnicu, dok se žene na trudnoću odlučuju u sve kasnijoj dobi, što povećava rizik od mutacije. King je među prvima ukazivala na to da postoji genetska veza kada je u pitanju karcinom.

Ako je sve u redu i geni BRCA 1 i  BRCA 2 ne mutiraju, oni ne predstavljaju opasnost za zdravlje. Međutim, ako žena naslijedi mutaciju samo jednog od tih gena, vrlo je vjerojatno da će dobiti rak dojke ili rak jajnika, a ponekad čak i oboje, kazala je Mary-Claire King pozivajući se na rezultate tisuće studija provedenih  u posljednjih 20-ak godina.

Istaknula je i kako samo 15 do 20 posto žena oboljelih od raka jajnika ili dojke ima BRCA i druge mutacije za koje se sigurno zna da uzrokuju rak.