Proteklih smo dana imali dosta upita vezanih uz limfedem i njegovo liječenje pa uz dozvolu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ objavljujemo brošuru “Vježbe za limfedem ruke” u kojoj možete pronaći čitav niz korisnih savjeta i vježbi.

Istraživanja pokazuju da između 20 i 40 posto žena nakon operacije karcinoma dojke razvije neki stupanj limfedema. Limfedem je abnormalno nakupljanje limfne tekućine koja uzrokuje oticanje, a najčešće se može primijetiti na rukama i nogama. Najveći rizik za nastanak limfedema imaju pacijenti kod kojih je prilikom kirurškog tretmana raka dojke uklonjen jedan (biopsija limfnog čvora čuvara) ili više limfnih čvorova iz aksile (disekcija aksile), zatim pacijenti na radioterapiji te pacijenti s metastatski proširenom bolesti kada sam karcinom blokira protok limfne tekućine.

Zašto dolazi do limfedema?

U predjelu prsnog koša, pazušne jame i ramena postoji velik broj limfnih žila koje odvode limfu iz ruke i dojke. Trauma zbog kirurškog zahvata kao i razvoj fibroze nakon radioterapije oštećuju te nježne strukture, dovodeći do blokade u otjecanju limfe, što rezultira otokom ruke, zadebljanjem kože, osjećajem težine u ruci i ograničavanjem pokreta. Bojeći se bolova i eventualnog daljnjeg pogoršanja, većina operiranih, miruje te štedi rame i ruku operirane strane, čime zapravo postupa suprotno od onoga što je potrebno za oporavak.

Lijek za limfedem ne postoji, no postoje postupci i tretmani njege kojima se simptomi limfedema, u obliku oticanja i smanjenog opsega pokreta, mogu prevenirati, a dođe li do pojave limfedema mogu se smanjiti i držati pod kontrolom.

 

No Title

No Description