HINA / Nismo same

Fotografije: Iva Perković i privatni albumi

Knjiga “Nismo same”, koja donosi intimne ispovijesti žena oboljelih od raka dojke, priređivačice Ivane Kalogjera, predstavljena je u srijedu 13. studenoga 2019. u Zagrebu kao jedinstvena posveta istinskim heroinama, koje svojim pričama ruše društvene tabue i upozoravaju na probleme s kojima se susreću oboljeli od karcinoma.

Zbirka je dobila ime po istoimenoj udruzi koju je Kalogjera pokrenula, te portalu za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili liječe od raka dojke koji ta bivša novinarka vodi od ožujka 2017., nakon što je i sama prošla iskustvo oboljenja od te opasne zloćudne bolesti.

Priče su ukoričene u izdanju nakladnika Profil, ukupno ih je 41, od oko 160 koliko ih je objavljeno na istoimenoj mrežnoj stranici, a od toga je čak 27 autorica iz svih krajeva Hrvatske nazočilo izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu u sklopu sajma knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Otvarajući promociju, urednica knjige Adrijana Piteša ispričala se svima onima čije priče nisu uvrštene u knjigu, “jer sve su one bile važne, jesu važne i bit će važne”.

Priče o strašnoj temi koje slave život

“Najteže je bilo odlučiti koju priču uvrstiti, jer samo je za jednu priču od početka bilo jasno da neće ući u knjigu, a to je Ivanina priča”, rekla je Piteša. Istaknula je kako je riječ o jednoj izuzetno važnoj knjizi čiji smisao nije samo dijeljenje iskustava, nego se htjelo upozoriti na brojne tabue koji se još uvijek vežu uz maligne bolesti. “Iako je riječ o jednoj takvoj strašnoj temi, u svim se tim pričama slavi život, puna je humora i šale”, dodala je.

Kalogjera je kazala kako se ideja o prikupljanju priča drugih u njoj rodila nakon što je njezina vlastita priča imala velik odjek u javnosti. Ivani Kalogjeri maligna je bolest dijagnosticirana 2015., nakon čega je uslijedila dugotrajna borba za život. Također, htjela je pokazati da istinski heroji nisu samo oni ljudi koje kao takve prezentiraju mediji.

“Htjela sam pokazati da heroji žive svuda oko nas. Svaka ova žena koja je prošla svoju bitku zaslužuje posebnu pozornost ovog društva”, rekla je Kalogjera.

Također, svaka do njihovih priča upozorava na neki od problema s kojima su se te žene i njihove obitelji susretale tijekom liječenja, bilo da je riječ o stigmi, bilo o problemima tijekom liječenja. “Tu je dugotrajno čekanje, neizvjesnost, neke su žene bile šokirane postupcima liječnika i njihovim pristupom. To su sve neki problemi o kojima bismo svi zajedno trebali dobro razmisliti i potruditi se da se ta situacija promijeni”, istaknula je.

Priređujući priče za njihovo ukoričeno izdanje trudila se, kako je rekla, zaštititi sebe pristupajući im profesionalno novinarski, onako kao što bi pristupila svakoj drugoj priči, no ipak joj nije uvijek uspijevalo ne biti emotivno vezana.

“Svaku tu ženu osjećam kao svoju prijateljicu, svaku od tih priča znam napamet, živim kroz svaku od njih, proživljavam to što je svaka od njih prošla. Nažalost, neke od autorica nisu više s nama. Ovu sam knjigu emotivno dugo u sebi imala potrebu posvetiti upravo njima”, rekla je Kalogjera.

Udruga je pokrenula i projekt “Nisi sama – ideš s nama!”, novu socijalnu uslugu kojoj je cilj osigurati ženama oboljelima od malignih bolesti koje se liječe u zagrebačkim bolnicama besplatan prijevoz taksijem. Na portalu Nismo same dosad je objavila više od 150 inspirativnih priča u kojima se govori o iskustvu maligne bolesti.

Projekt je prešao državne granice, napomenula je Kalogjera, pa su objavljene i dvije priče autorica izvan Hrvatske – jedne autorice s Kosova, koja “živi u zemlji u kojoj nema nikakve zdravstvene skrbi, gdje oboljeli od raka moraju sami financirati svoje liječenje”; te priča žene iz Zenice, koja je okrenula nebo i zemlju kako bi sebi osigurala primjerenu skrb u Bosni i Hercegovini, a čija je priča, kako je ocijenila, “impresivna”.

Na kraju svake priče nalazi se kratki informativni pasus o oboljeloj ženi i njezinoj sudbini.

“Svaka je od tih žena imala svoj razlog za pisanje svoje priče, ali svima im je zajedničko to da su sve one htjele pokazati kako smo mi iz te borbe izašle jače, snažnije i koliko još možemo dati ovom društvu”, poručila je Kalogjera.

Ulomke iz knjige čitala je glumica Jelena Miholjević, izmamivši mnogim nazočnima suze na oči, na izuzetno emotivnoj promociji koja je potpuno zakrčila Profilov interliberski štand. Kalogjera je svaku svoju gošću-autoricu predstavila poimence – različitih su dobi i dolaze odasvuda; među njima je i jedna časna sestra, a došle su i autorice iz Mostara, Splita, Metkovića. “Te su žene heroine i one su istinske zvijezde ove večeri”, poručila je Kalogjera.

Ivana Kalogjera dugogodišnja je novinarka specijalizirana za teme iz područja obrazovanja i znanosti. Godinama je radila u Večernjem listu, te potom Jutarnjem listu. Novinarsku karijeru je napustila kako bi bila glavna savjetnica bivšem ministru Željku Jovanoviću u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nakladnik Profil odrekao se svih prihoda od prodajte te knjige, koji tako idu na račun udruge Nismo same.

Izvor: Hina.hr