1) Ne uspoređujte oboljelu osobu s drugima ili sa sobom.

Svako je iskustvo bolesti jedinstveno i usporedba s nekim tko se odlično nosi s bolešću neće u tom trenu biti korisna, kao niti usporedba s nekim kome je prema vašem mišljenju “još gore”. Takve usporedbe mogu biti štetne. Umjesto toga možete ponuditi razgovor o tome kako oboljela osoba  doživljava svoje stanje.

2) Ne govorite oboljelima kako se trebaju osjećati i ponašati.

Vrlo je česta poruka okoline kako nije u redu da se osoba osjeća onako kako se osjeća. Važno je poslati poruku da je svaka emocija dopuštena te razumjeti načine suočavanja oboljelog. Navođenje “što bi osoba trebala raditi” nerijetko šalje poruku nerazumijevanja i može poticati nesigurnost. Zahvalnije je postavljati pitanja s interesom za emocionalno stanje oboljelog.

3) Ne govorite oboljelima što trebaju misliti.

Jedna od najčešćih rečenica upućena oboljelima od maligne bolesti je “Samo misli pozitivno!”

Iako ta rečenica može, u nekim slučajevima, ukazati na važnost nade i optimizma, najčešće rezultira osjećajem neshvaćenosti i nerazumijevanja od strane drugih kod oboljele osobe.

4) Ne umanjujte iskustvo oboljelog.

Svaka promjena koju maligna bolest nosi potencijalan je stresor za oboljelu osobu. Stavljati svoju perspektivu ispred iskustva drugoga često može rezultirati doživljajem nerazumijevanja i povlačenjem u sebe. Rečenice koje u fokus stavljaju nas ispred oboljele osobe redovito umanjuju njihovo iskustvo.

5) Ne ponašajte se prema osobi drukčije.

Često prijatelji i članovi obitelji preuzimaju obaveze i poslove umjesto oboljelog želeći mu time olakšati svakodnevicu. No, time se šalje poruka kako smatramo da osoba nešto ne zna ili ne može. Umjesto toga možete ponuditi svoju pomoć u situacijama kad je osoba zatraži jednostavnom rečenicom: “Ako ti treba pomoć, reci mi, tu sam.”

 

Tekst je prenesen iz  Priručnika za poboljšanje kvalitete života nakon dijagnoze “Oboljela sam od raka. Što dalje?”. Priručnik je dostupan i online na stranici EU projekta koji udruga Nismo same provodi pod nazivom “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”.