Znanstvenici su zaključili da bi se pod uvjetom da svi jedu strogo definirane namirnice svojstvene mediteranskoj prehrani moglo izbjeći oko trećine (32,4 posto) slučajeva oboljenja od jedne vrste raka dojke (HER2 negativnog raka dojke) i 2,3 posto svih vrsta oboljenja od raka dojke.

 

Mediteranski način prehrane može smanjiti rizik obolijevanja od jednog od najgorih oblika raka dojke za 40 posto, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u International Journal of Cancer. Već su poznate prednosti mediteranske prehrane koja je bogata maslinovim uljem, ribom, voćem, orašastim plodovima, povrćem i žitaricama od cjelovitog zrna, a koje uključuju i smanjeni rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Voditelj istraživanja, profesor Piet van den Brandt sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj, rekao je kako bi najnovije istraživanje trebalo pomoći da se ukaže na to u kojoj mjeri su naše prehrambene navike važne za potencijalni razvoj ove teške bolesti.

 

„Otkrili smo jaku vezu između mediteranske prehrane i smanjenja razvoja trostruko negativnog raka dojke kod žena u postmenopauzi, čak i kod populacije koja ne pripada mediteranskom podneblju. Ovaj oblik raka dojke obično ima lošije prognoze od ostalih vrsta raka“, izjavio je Piet van den Brandt za ugledni Guardian.

 

Istraživanje je obuhvatilo 62 573 žena u dobi od 55 do 69 godina tijekom više od 20 godina.  Ispitanice su se pridržavale mediteranskog modela prehrane, koji ima nizak unos crvenog mesa, slatkiša i rafiniranih žitarica kao što su bijeli kruh ili bijela riža. Iako ta vrsta prehrane uključuje umjerenu konzumaciju alkohola, poznato je kako alkohol povećava rizik od raka dojke, pa je alkohol u potpunosti bio isključen tijekom provođenja studije. Gotovo 12 000 slučajeva raka dojke samo bi se u Velikoj Britaniji moglo spriječiti godišnje kada žene ne bi pile alkohol, sugeriraju prethodna istraživanja.

Od žena koje su bile uključene u istraživanje njih 3354 dobilo je rak dojke (1033 žena nije uključeno u analizu budući da su one prije imale rak dojke ili su podatci o njihovoj prehrani bili nepotpuni). Analiza je proučavala utjecaj raznih komponenata mediteranske prehrane te je zaključeno da je konzumiranje orašastih plodova najviše utjecalo na to da žene ne obole od raka dojke, a nakon orašastih plodova najpozitivniji utjecaj imali su konzumiranje voća i ribe. Istraživači su zaključili da bi se pod uvjetom da svi jedu strogo definirane namirnice svojstvene mediteranskoj prehrani moglo izbjeći oko trećine (32,4 posto) slučajeva oboljenja od jedne vrste raka dojke (HER2 negativnog raka dojke) i 2,3 posto svih vrsta oboljenja od raka dojke.

Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena u mnogim zemljama, pa tako i u Velikoj Britaniji. Svake godine bilježi  se više od 53 000 novih slučajeva. Mala studija objavljena prošle godine i predstavljena na American Society of Clinical Oncology sastanku, sugeira da konzumiranje mediteranske prehrane može preventivno pomoći da se rak dojke ne vrati.

Emma Pennery, klinička direktorica na Breast Cancer Care, opisala je najnovije istraživanje kao ‘intrigantno’.

 

“Mi znamo koliko je ta dijagnoza teška i poražavajuća, a ova studija je dokaz da zdrava prehrana, s puno ‘dobrih’ niskozasićenih masti, igra važnu ulogu u snižavanju rizika od bolesti”, rekla je Pennery te dodala kako je važno imati na umu da način života, kao što su dobro uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba, mogu smanjiti rizik od raka. „No, oni ne jamče da do bolesti neće doći. Ključno da se žene koje prepoznaju znakove i simptome raka dojke, odmah obrate liječniku”, rekla je.

 

Osobama koje imaju srčane bolesti već se preporučilo da slijede mediteransku prehranu. Savjet je i da se iz prehrane izbace masne namirnice, sol te slatke namirnice i pića.