Predstavnici inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koja okuplja 205 udruga civilnog društva danas će se u Vladi sastati s predstavnicima Vlade RH.

Sastanak je na inicijativu premijera Andreja Plenkovića sazvao Ured za udruge, a nakon što se Koordinacija Vladi RH obratila pismom s molbom da se u aktivnosti dogovaranja, planiranja i predlaganja budućih aktivnosti, mjera i brige za održivost radnih mjesta i prevladavanje trenutne situacije uključi i udruge.

U ime Vlade RH na sastanku će sudjelovati ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te drugi relevantni predstavnici zaduženi za skrb o ovom segmentu društva.

Koordinaciju za očuvanje digniteta udruga početkom travnja pokrenula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli iz Zagreba, kako bi upozorila da je  pandemija koronavirusa kao i na čitavo društvo utjecala i na položaj udruga.

Udruge zapošljavaju, no one su izostavljene iz bilo kojeg programa pomoći, a najavljena su i rezanja iznosa za financiranje projekata. U isto vrijeme upravo su institucije udruge te koje u doba krize pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći.

Udruge cijene što ih premijer Andrej Plenković, kako je istaknuo u odgovoru, „vidi kao partnera u prevladavanju društveno-ekonomskih izazova uslijed pandemije“ te ih je pozvao da iznesu prijedloge konkretnih mjera. Udruge traže:

– Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve nacionalne prijave koje se čekaju još iz 2019. godine;

– Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve prijave podnesene na fondove Europske unije puno prije proglašenja pandemije;

– Otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga zbog posljedica pandemije;

– Ubrzanje isplate ugovorenih sredstava i poštivanje ugovorenih rokova (na svim razinama);

– Hitno pružanje informacija o statusu ugovorenih nacionalnih potpora i eventualnim promjenama ugovorenih sredstava;

– Osiguravanje podrške udrugama koje ostaju bez financiranja lokalne samouprave.

Uz Svjetlanu Marijon, predsjednicu Udruge Zamisli i pokretačicu inicijative, Koordinaciju će na sastanku predstavljati Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ-Održivi razvoj zajednice) i Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo).