Borba s kroničnom bolešću predstavlja teret kojeg se teško podnosi i koji ne ostavlja puno prostora za odmor. Kao da nije dovoljno iz dana u dan pažljivo slijediti upute vezane uz liječenje, aktivno misliti o uzimanju terapije ili/i odlascima u ambulante i bolnice, brinuti o odgovarajućem stilu života te svakodnevnim obiteljskim i poslovnim obavezama dok je snaga nerijetko na rezervi, već je potrebno voditi brigu i o gomili medicinske dokumentacije.

„Papirologija“ koja prati svakog kroničnog bolesnika, a posebno pacijente koji boluju od zloćudnih bolesti, poprima razmjere arhivske građe, izazivajući dodatni stres i frustracije. Koliko puta ste (po mogućnosti pet minuta prije izlaska iz kuće) u pretrpanim fasciklima, registratorima, aktovkama, u ladicama i na policama tražili najnovije nalaze, najnoviju povijest bolesti, najbitniju dokumentaciju koju trebate dati na uvid novom liječniku, ime specijalista za kojeg ste sigurni da je potpisao vaše posljednje nalaze, ali se ne možete sjetiti kako se zove, posljednje rezultate laboratorija kako biste usporedili vrijednosti s novima…?

Svi papiri „u džepu“

Digitalizacija zdravstvenog sustava u Hrvatskoj donekle nam je olakšala taj mukotrpni posao, riješila nas gotovo svih uputnica i recepata, no papira i dalje ne nedostaje, od laboratorijskih nalaza do otpusnih pisama.

Besplatnom aplikacijom Meddox koja omogućuje jednostavno spremanje, organiziranje i čuvanje zdravstvene dokumentacije u Hrvatskoj se služi više od 12.000 korisnika

 

Sad zamislite na trenutak da imate aplikaciju na mobitelu koja će vam, nakon što je otvorite, ponuditi mogućnost da uslikate kamerom mobitela te papire, koja će ih uredno spremiti i posložiti, omogućiti vam pretraživanje i brzo snalaženje u dokumentaciji (čak i ako ste već zaključali vrata stana i krenuli prema doktoru). Koja će omogućiti usporedbu laboratorijskih vrijednosti od „prije“ i „poslije“, pa će vam odmah biti vidljivo koliko su se nalazi promijenili i u kojem smjeru…

Za čuvanje papira više vam neće biti toliko važni ti silni fascikli kojima ste okruženi, već će sve biti pohranjeno u memoriji mobitela, a svaki dokument moći ćete jednostavno podijeliti s liječnikom ili prijateljem. I možete biti sigurni da je vaša dokumentacija dobro zaštićena, pa joj se može pristupiti samo pomoću šifre koju ćete sami kreirati. Također, podaci bez vaše privole ne mogu biti nigdje podijeljeni, niti na bilo koji drugi način obrađivani izvan aplikacije.

Domaće i svima korisno

Ovom prilikom nije riječ o nekoj ideji, projektu koji se tek razvija, nije čak niti riječ o nekoj stranoj aplikaciji koja će od vas tražiti znanje engleskog jezika ili plaćanje mjesečnog iznosa kao što je to često slučaj. Govorimo o domaćem projektu, besplatnoj aplikaciji Meddox, kojom se već služi više od 12.000 korisnika u Hrvatskoj.

I kreatorice aplikacije Meddox, Maja Bogović i Vesna Babić, borile su se mukotrpno s obiteljskom zdravstvenom dokumentacijom – iz smišljanja načina kako posložiti i spremiti papire, nastala je aplikacija koja će mnogobrojne pacijente riješiti nepotrebne glavobolje.

Rječnici stručnih pojmova

Ako vam se dogodi da ne razumijete neki stručni termin vezan uz vašu bolest ili tegobu, brzo rješenje također se nalazi u ovoj aplikaciji gdje ćete naći Zdravstvene rječnike.

Oni obuhvaćaju osnovne pojmove vezane uz 14 najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući rak dojke, debelog crijeva ili pak prostate. Zdravstvene je rječnike razvila tvrtka Sandoz u suradnji s renomiranim stručnjacima.

Za korištenje aplikacije nije potrebno predznanje

Meddox je vrlo jednostavan za korištenje te će se u njemu brzo naučiti snalaziti čak i osobe starije životne dobi, odnosno oni bez prethodnog iskustva s digitalnim sadržajima. Trebate imati samo mobitel ili laptop, a poslužiti može i tablet. U slučaju da ne znate kako i gdje preuzeti i spremiti aplikaciju, mogu vam pomoći vaša djeca, unuci, nećaci ili susjedi, pokazati vam osnove korištenja, a potom će vam sve biti jednostavno i brzo.

Funkcionalnosti aplikacije i dalje se razvijaju, pa se tako očekuje da će u bliskoj budućnosti biti moguće i slanje podsjetnika za uzimanje lijeka ili za sljedeću kontrolu, odnosno pregled što je mnogima itekako potrebno.

Za sada su uvedeni podsjetnici kojima se korisnike upućuje na korisne zdravstvene informacije poput mogućnosti mjerenja tlaka ili vitaminsko-mineralnog statusa u ljekarnama ili se dijele konkretni zdravstveni savjeti vezani uz razne bolesti. Tu je i blog na kojem se mogu pročitati razni zanimljivi članci vezani uz naše zdravlje, od kojih je dio posvećen i zloćudnim bolestima.

Aplikaciju Meddox je moguće besplatno preuzeti ovdje.

 

Kako pohraniti nalaze u Meddox?

Upoznaj se s radom Meddox aplikacije kroz kratki video u kojem ćemo te naučiti kako pohraniti zdravstvene nalaze u samo par minuta! Više informacija o aplikaciji saznaj na: https://meddox.com/hr