More je puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti

Piše: Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar

 

More – to divno beskrajno plavetnilo u koje uranjamo dušu i tijelo, opjevano u pjesmama, ovjekovječeno u mnogobrojnim fotografijama. No, more je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti. 

Od davnina je poznato da more ima ljekovit učinak na ljude, a među prvima koji su detaljnije govorili o tome bili su Hipokrat i Galen. Francuski biolog Rene Quinton utvrdio je kako postoji velika sličnost između morske vode i krvne plazme, potvrđujući tako neraskidivu poveznicu mora i ljudskog života. Dakle, ljekovitost mora znanstveno je dokazana. 

Ono posjeduje antiseptični, antibakterijski i antivirusni učinak. Priznat mu je značaj i u kozmetologiji i dermatologiji. More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, također, sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. 

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, oceana i mora. 

Kada zaronimo u more, prvo što se događa jest oslobođenje od stresa. U organizmu dolazi do pada hormona stresa čime reduciramo rizik od nastanka ili daljnjeg porasta mnogih bolesti koje haraju današnjicom. Pojedinci ulazak u more opisuju kao osjećaj tijekom kojega je s njih isprana sva negativnost tekućeg dana ili nedavnih događanja. WAO, fond u Americi, organizirao je tjedan dana plivanja, ronjenja i jedrenja na oceanu za osobe oboljele od malignih bolesti. 

Fond je osnovao Jack Shimko, koji se i sam borio s karcinomom, a utočište je našao upravo u moru, čime je potvrdio ljekovitost te fascinantne slane vode. Kad je Jack Shimko potaknuo oboljele i njihove hrabre duše da se prepuste moru, zauvijek je promijenio njihove živote. 

Na tržištu ima pregršt preparata baziranih upravo na morskoj vodi,  uključujuću i slane sobe u kojima se udiše sol. Navedeno nam daje do znanja da se moramo približiti moru i more približiti sebi. 

Postoje istraživanja koja su se bavila utjecajem mora na naše gene. Znanstvenici su uzimali uzorak morskog zraka te ga izlagali stanicama raka pluća. Pokazalo se da morski zrak usporava upravo gene koji imaju glavnu ulogu u razvoju karcinoma pluća, ali i snižava razinu kolesterola. Usporavanjem gena dolazi do odumiranja stanica raka. Znajući tu činjenicu, za očekivati je da more i morski zrak imaju isti učinak izravno i na ljudsko tijelo. Postoji izreka da smo svi mi koji smo popili kap mora i udahnuli morski zrak povezani s morem i njegov smo dio. 

Zato ćemo priču o moru završiti prigodnim citatom: “Hoću živjeti kao more, gledajući beskonačnost, odražavajući nebo.”