Nismo same/KAportal

 

Karlovac je deveti grad u kojemu je otvorena izložba „Ja sam snaga“ udruge Nismo same i Vjekoslava Skledara. Izložba se u Studentskom centru Karlovac može razgledati do 5. svibnja, svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

Izložba prikazuje deset crno-bijelih portreta žena koje su oboljele od raka dojke i koje su se suočile pritom s gubitkom kose destigmatizira onkološke pacijentice, a cilj joj je osnažiti žene koje se liječe te potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

“Osim što je emotivna i snažna, ova izložba ohrabruje žene koje se liječe. Izložba je i edukativna”, napomenula je na otvorenju izložbe Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Autor fotografija Vjekoslav Skledar je objasnio da se bio prijavio da volontira za  udrugu, a da mu je potom predloženo da se uradi izložba.

“Razgovarao bih sa ženama koje sam fotografirao da ih opustim. Tada bih čuo izravno kako je izgledao trenutak kad su saznale da su oboljele. To daje motiv da se izgura projekt do kraja. Cijeli je proces trajao godinu dana. Neke sam fotografirao u domovima, a neke u improviziranim garažama. Svako iskustvo je bilo za mene bilo neopisivo. To zvuči patetično i jednostavno, ali je doista tako”, rekao je.

Otvorenju izložbe nazočila je i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin koja je istaknula da, do trenutka kad se moramo suočiti s dijagnoza, “mnogo toga podrazumijevamo, živimo u nekim brzinama, ne vodeći dovoljno brige o zdravlju”.

Nazočnima su se obratili i Željko Šančić, ravnatelj Studentskog centra Karlovac, te Suzana Krstić, jedna od žena na fotografijama.

Glazbenu točku izveo je Stjepan Magdić, pobjednik državnog natjecanja harmonikaša u kategoriji solista (mentor Tomislav Krvarić).

Program je moderirao Marko Ožura nastavnik na karlovačkom veleučilištu.

Vino roze za uzvanike donirala je vinarija Lešćanec VINA.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.