Dobro zdravlje je kruna na glavi zdravih koju mogu vidjeti samo bolesni.” – arapska poslovica

 

Nakon objave da engleski kralj princ Charles boluje od raka, nedavno je javnost preplavljena vijestima da i princeza Kate boluje od maligne bolesti.

Vijesti su odjeknule u cijelom svijetu te izazvale šok, tugu, ali i nadu.

Kada pomnije razmislimo, radi se o dubokim psihološkim fenomenima.

Od pamtivijeka ljudi su se poistovjećivali s idolima, poznatim osobama, vođama, čak i narodima.

U svima nama postoji potreba za identifikacijom i idealizacijom koje su, u psihološkom smislu, i jedne od mehanizama obrane.

Kod identifikacije čovjek se poistovjećuje s drugom osobom koja mu je po nečemu bliska.

Primjer visoke i krajnje identifikacije je poistovjećivanje s roditeljima.

Identifikacijom tuđe uspjehe doživljavamo kao svoje.

Isto je i s neuspjesima, tragedijama i teškim trenucima.

Slična situacija događa se i kod idealizacije.

Tada nekome dajemo osobine koje ta osoba možda i nema. Dolazi iz potrebe da se nekome divimo.

Proradu idealizacije važno je adekvatno proživjeti u razdoblju ranog rasta i razvoja s roditeljima koji su naši prvi idoli.

Obraćanjem javnosti, Kate Middleton dovodi nas do spoznaje da smo u bolesti zaista svi isti te da, iako bogatstvo omogućuje bolje uvjete liječenja, nitko na nju nije imun, niti itko može znati sa sigurnošću da će liječenje biti uspješno.

Nesumnjivo, s Kate se poistovjetilo mnogo oboljelih žena širom svijeta koje se zbog osjećaja pripadnosti, podrške i olakšanja okupljaju u raznim udrugama i organizacijama.

Poistovjećuju se prije svega zato što su žene, a znamo koliko je biti žena zahtjevno u današnjoj strukturi društva, zato što moraju biti jake, ali i zato što imaju pravo i biti slabe.

Tako je i sama princeza Kate uspoređena sa svekrvom koju nikada nije upoznala, princezom Dianom, ranjivom, neposrednom i nadasve karizmatičnom ženom koju su mnogi obožavali, ali joj i zavidjeli, a koja je doživjela tragičnu i preranu smrt.

Svakako, pri usporedbi s drugima, moramo uzeti u obzir da smo ipak svi različiti, dok tuđa iskustva možemo iskoristiti za vlastiti rad na sebi i jačanje svojih unutarnjih snaga.

A princezi Kate i svima vama, dragim ženama, želimo zdravlje i puno smijeha.

Budite ponosne!