Nismo same i Profil i ovaj vas tjedan nagrađuju knjigama za ljeto! Igrajte se s nama i osvojite dva romana talijanske spisateljice Elene Ferrante.

Sve što trebate napraviti jest na Facebook stranici citirati dio iz vama najdirljivije priče koju ste do sada pročitali na portalu Nismo same, te ukratko objasniti zbog čega vas je upravo taj citat dirnuo. Do sada objavljene priče možete pronaći u rubrici Vaše priče. 

Nagradna igra prvenstveno je namijenjena ženama lavicama koje su pobijedile bolest ili se još uvijek liječe od nje. No, mogu se igrati i druge osobe starije od 18 godina  ako knjigu žele pokloniti nekoj dragoj osobi koja se liječila ili se još uvijek liječi od raka.  

Svaka osoba može napisati samo jedan komentar. O pobjedniku će odlučiti Nismo same, slučajnim odabirom.

Dobitnika/cu ovih vrijednih knjiga proglasit ćemo u subotu 8. srpnja u 12 sati.

 

nismo same

 

Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice; Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine.  

Genijalna prijateljica, senzacionalna saga o junakinjama koje nastoje stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture, talijanskoj spisateljici Eleni Ferrante donijela je svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike  diljem svijeta.

Prvi dio serijala objavljen je uoči prošlogodišnjeg Interlibera i postigao golemi uspjeh kod čitatelja. Drugo poglavlje priče, roman Priča o novom prezimenu, objavljen je ovih dana, a u njemu se prati priča Elene i Lile koje su ostavile djetinjstvo za sobom. Lila je postala zatočenica svog braka, dok Elena polako sazrijeva pokušavajući upoznati svijet izvan granica svog susjedstva. Ljubav, ljubomora, obitelj, sloboda i predanost ključni su pojmovi koji određuju ovu fazu života dviju djevojaka. A tu je i kompleksno prijateljstvo koje konstantno varira između iznimne privrženosti i grubog odbacivanja, ali i dalje je sama srž njihovih emocionalnih života.

Djevojke postaju žene, obje plaćajući visoku, a ponekad i okrutnu cijenu tog prijelaza…

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti i taji ga još od objave svojeg prvog romana 1992. L’amore molesto. Proboj na scenu ostvarila je romanom Dani zaborava (hrvatski prijevod objavljen je 2015.), priči o Olgi, ženi na pragu 40-ih, majci dvoje djece, koju ostavi suprug zbog mlađe žene. Njezini neočekivani „dani zaborava“ pretvaraju se u slobodni pad u najmračnije zakutke duše, a kad se nađe zatočena unutar četiri zida svojeg stana, Olga je prisiljena suočiti se s vlastitim demonima, izglednim gubitkom identiteta i mogućnošću da se život više nikad ne vrati u normalu.

Prvi hrvatski prijevod jednog od najuzbudljivijih i najvažnijih glasova suvremene svjetske književnosti – roman koji je skandalizirao, ali i opčinio Italiju nakon objave – emocionalni je slobodni pad, bespoštedna, maestralna literarna analiza boli, povrijeđenosti i ljutnje koja malo koga može ostaviti ravnodušnim, postao je bestseler u Italiji i konzensusom kritike proglašen remek-djelom ženske proze po kojem je snimljen i film u režiji Roberta Faenze.

Uslijedili su prijevodi na strane jezike, no Elena Ferrante, iako je bila među najprodavanijim autorima u Italiji, sve do objave romana Genijalna prijateljicaprvog dijela istoimene tetralogije koju čine i romani Priča o novom prezimenu, Priča o onome tko bježi i onome tko ostaje te Priča o izgubljenoj djevojčici, izvan granica svoje zemlje bila je uglavnom poznata tek ljubiteljima lijepe književnosti. No nakon objave Genijalne prijateljice, dospjela je na top-liste najčitanijih autora diljem svijeta, a recenzije romana najlakše se mogu opisati kao ljubavna pisma. Moćna tetralogija o ženskom prijateljstvu i nevjerojatno precizna freska društva, remek-djelo talijanske spisateljice redovito se opisuje kao veličanstvena, kanonska proza našeg vremena.

Među njezine poklonike uvršteni su milijuni čitatelja, kao i najvažniji pisci našeg doba, a danas je nemoguće pronaći bilo kakav pregled važnih djela 21. stoljeća na koji nisu uvršteni romani pod ovim pseudonimom.

Časopis Foreign Policy 2014. uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, a časopis Time 2016. među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta.

 

nismo same

Zaštićen(a) iza pseudonima 

Koliko je god potreba očuvanja vlastite nedodirljive privatnosti generalno nespojiva s autorom kao javnom osobom, Elena Ferrante ostala je dosljedna u svojoj odluci. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, pa čak ni je li riječ doista o ženi. Svoju odluku da piše pod pseudonimom objasnila je čim je počela pisati u pismu svom izdavaču: Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće… Osim toga, zar promocija ne košta? Bit ću autor koji će najmanje koštati vašu izdavačku kuću. Poštedjet ću vas čak i svoje prisutnosti.“ 

Nakon što je postala svjetski slavna, misteriozni identitet bio je tema brojnih novinskih tekstova, no svaki pokušaj spajanja pseudonima i stvarne osobe – naišao je na burne reakcije javnosti.