Nacionalni plan protiv raka detektirao je potrebu značajnog ulaganja u radioterapiju – u nabavku novih 30 linearnih akceleratora trebalo bi investirati gotovo 140 milijuna eura.

 

Gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2 posto, u hrvatskim bolnicama na početak radioterapije čeka duže od dva mjeseca, pokazala je anketa o iskustvu tumorskih pacijenata u liječenju radioterapijom predstavljena na okruglom stolu ”Hrvatska treba modernu radioterapiju”, održanom jučer u Zagrebu u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu.

U anketi, koja je provedena u proteklih mjesec dana, sudjelovalo je više od 500 pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, a svi su zbog prirode bolesti bili upućeni na liječenje radioterapijom.
 
Predugo vrijeme čekanja na početak terapije značajno negativno utječe na ishod liječenja i direktan je uzrok velike smrtnosti, a što Hrvatsku svrstava na samo začelje Europske unije.

Po pojavnosti i smrtnosti, rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila. Prema podacima iz 2014. godine godišnje imamo 21.434 novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom i čak 13.939 umrlih, s tim da su brojke u porastu.

 

“U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima i ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja”, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 

Sudionici okruglog stola zaključili su da je podatak o 65 posto osoba koje izgube bitku s rakom alarmantan i pokazatelj da nužno treba promijeniti pristup liječenju tumora u Hrvatskoj.
Jedan od velikih problema je upravo nedostupnost radioterapije, kao posljedica nedovoljnog broja linearnih akceleratora u sustavu i zastarjelosti postojećih linearnih akceleratora. Zbog toga se, prema nekim procjenama, na radioterapiju upućuje samo polovica pacijenata koji bi trebali biti podvrgnuti zračenju.
 
”U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima i ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja. Već smo krenuli u nabavku novih linearnih akceleratora.  Prvi je instaliran u Osijeku, za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru, a ovih dana očekujemo natječaj i za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u narednim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife”, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 Potrebu ulaganja u radioterapiju podržala je i mnogobrojna Radna skupina koja je izradila tekst nacrta Nacionalnog plana protiv raka. Kako je naznačeno u nacrtu dokumenta u narednih 10 godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora – zamijeniti 15 postojećih koji su u prosjeku stari oko osam godina i nabaviti novih 15 uređaja  – što bi nas po broju uređaja izjednačilo s EU prosjekom. Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura.
 
Prema riječima Vere Katalinić–Janković, pomoćnice ministra zdravstva, ulaganje u radioterapiju opravdano je jer će smanjiti smrtnost građana i povećati izlječivost radno sposobnih građana. Najavljeno je da će Ministarstvo nacrt Nacionalnog plana protiv raka poslati na reviziju u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a potom ga uputiti u javnu raspravu.

Donošenje dokumenta očekuje se u proljeće 2019. godine, a budžetirat će se već u Proračunu za sljedeću godinu. U Ministarstvu očekuju da će se velik dio financijskih zahtjeva koje povlači donošenje Nacionalnog plana osigurati iz fondova Europske unije.

Kao dobar primjer korištenja EU fondova na skupu je izdvojena Mađarska. Kako je objasnio Bence Kampos, prodajni menadžer tvrtke Varian, jednog od najvećih proizvođača linearnih akceleratora, Mađarska je uspješno utilizirala EU fondove za nabavku novih uređaja. Svaki njihov centar za radioterapiju dobio je nove uređaje i sredstva ne samo za nove uređaje već i za kompletnu infrastrukturu koja prati modernu radioterapiju. Posljedica toga su pozitivni pomaci u izlječenju tumorskih pacijenata u Mađarskoj.
 
Moderni linearni akceleratori omogućuju primjenu novih modernih terapijskih tehnika koje znatno pospješuju učinak radioterapije, smanjuju broj frakcija i ozračenost okolnih organa te smanjuju trošak liječenja. Većina radioterapijskih tretmana u Hrvatskoj obavlja se trodimenzijskom konformalnom radioterapijom, međutim standard u zemljama EU postale su tehnike koje se kod nas zbog zastarjele tehnologije gotovo uopće ne provode, a to su slikovno vođena radioterapija (IGRT), intenzitetno modulirana radioterapija (IMRT), lučna radioterapija (VMAT) i sterotaksijska radioterapija (SBRT).
 
Anketa provedena među tumorskim pacijentima pokazala je da u hrvatskim bolnicama njih gotovo 74 posto uopće nije informirano o modernim tehnikama radioterapije koje bi bile prikladnije za njihov tip dijagnoze.
 
Doc. dr. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, rekao je da  je
osječka bolnica dobila novi moderni Varianov linearni akcelerator koji im je omogućio da počnu raditi lučnu radioterapiju “.”koja je mnogo preciznija za tretiranje tumora, manje zrači okolno tkivo, znatno smanjuje nuspojave tretmana kod pacijenata, ali i povećava šanse za izlječenje od tumora.” 

Predstavljen je i primjer Slovenije koja ima znatno bolje pokazatelje u borbi protiv tumora od Hrvatske, unatoč rastu incidencije zbog starenja stanovništva.
 
”Slovenija je prije 10-tak godina imala četiri stara linearna akceleratora u onkološkom centru u Ljubljani, na radioterapiju se dugo čekalo, a i radili smo starim tehnikama. Tada smo napravili plan i počeli mijenjati stare aparate te dodavati nove u manje onkološke centre izvan Ljubljane. Zahvaljujući tome već 2010. godine imali smo osam novih aparata, a sad smo zbog životnog ciklusa uređaja ponovno u fazi njihovog obnavljanja”, rekao je prof. dr. Primož Strojan s Onkološkog instituta u Ljubljani.

U radu okruglog stola koji je vodio Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, sudjelovale su i Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska te Maja Južnič Sotlar, predsjednica Udruge Europacolon Slovenija.   

No Title

No Description