Ako svoju djecu povjerite na čuvanje bakama i djedovima to bi moglo loše utjecati na njihovo zdravlje, čak i povećati rizik od nastanka raka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Glasgow objavljeno nedavno u online časopisu PLOS ONE (Public Library of Science ONE).   

Dosadašnja su istraživanja proučavala kako roditelji mogu utjecati na dječju osjetljivost na rak i druge bolesti. U tim je istraživanjima, kako prenosi Medical News Today, manje pozornosti bilo posvećeno ulogama baka i djedova, iako se zna da su nerijetko oni ti koji s djecom provode vrijeme dok roditelji rade.

Voditeljica istraživanja, dr. Stephanie Chambers, i njezini suradnici pregledali su 56 različitih studija iz 18 zemalja, a sve su se bavile utjecajem djedova i baka na one zdravstvene navike djece koje kasnije mogu prerasti u rizike za razvoj raka.

Poznato je da pušenje, loša prehrana, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak tjelesne aktivnosti povećavaju rizik od nastanka raka.

Istraživanje je pokazalo da bake i djedovi unucima daju previše slatkiša i velike količine nezdrave hrane. Dopuštaju im i da leže i ništa ne rade ili previše sjede pred ekranima, umjesto da trče vani u prirodi. Na taj način utječu na njihovu težinu i prehrambene navike.

Mnogi i puše ispred djece, izlažući na taj način njihova mlada pluća pasivnom pušenju, a u isto im vrijeme daju i loš primjer.

Slatkiši se, pokazalo se, nerijetko koriste za nagrađivanje, izražavanje ljubavi ili jačanje emocionalne povezanosti. Bilo je i dokaza da su ih siromaštvo i glad, koju su neki djedovi i bake iskusili kao djeca, naveli da vjeruju u to kako je dodatna težina znak dobroga zdravlja.

Premda su djedovi i bake dobronamjerni kada maze svoje unuke i nagrađuju ih slatkišima i slatkim napitcima, upravo je to način ponašanja koji može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda.

Studija se nije bavila emocionalnim dobrobitima vremena provedenog s bakama i djedovima. Promatrale su se samo posljedice utjecaja na dječju zdravstvenu ‘putanju’. Ipak, zaključeno je kako ništa od navedenoga djedovi i bake ne čine svjesno s namjerom da naštete svojim unucima.

“Iako su rezultati ovog pregleda jasni, da ponašanja kao što je izloženost pušenju i redovito davanje slatkiša djeci povećava rizik od raka kod djece u odrasloj dobi, također je jasno iz dokaza da su ti rizici nenamjerni”, rekla je dr. Stephanie Chambers, voditeljica istraživanja.  

Prof. Linda Bauld, iz udruge Cancer Research UK, upozorila je kako na zdravlje djece utječe niz faktora, a ova studija “pojačava važnost šire slike obitelji”.

“Važno je djeca zadrže zdravu tjelesnu težinu i u odrasloj dobi. Ako se zdrave navike počnu stjecati rano u životu, mnogo je lakše sukladno njima živjeti u odrasloj dobi”, rekla je.