Dana 7. ožujka 2017. novinarka Ivana Kalogjera uz pomoć i podršku prijatelja pokrenula je portal Nismo same. Stranica je zamišljena kao jedinstveno mjesto na kojem će žene oboljele od raka i članovi njihovih obitelji crpiti snagu za borbu s bolešću.

Vijest o osnivanju Nismo same objavljena je svim medijima, a Ivana, kao osnivačica portala, dala je na desetke intervjua.

Nitko, međutim, u tom trenutku nije ni sanjao da će Nismo same u tako kratkom roku prerasti u pokret hrabrih žena koji će prijeći i granice Hrvatske.

U protekle dvije godine na stranici je objavljeno 155 priča.

 

nismo same

travanj 2017.

Osim što je mnogim oboljelim ženama dala poticaj da se otvore i ispričaju svoju priču te tako ohrabre sebe i druge osobe oboljele od raka, Ivana je portal iskoristila i da ukaže na brojne probleme s kojima se susreću osobe oboljele od raka, od nerazumijevanja okoline, partnera, stigmatizacije, do gubitka posla, zbog čega su je s vremenom prozvali aktivisticom za prava žena oboljelih od raka.

 

nismo same

svibanj 2017.

Ivana je koncem ožujka osnovala i udrugu Nismo same. Udruga je već u svibnju održala svoju prvu konferenciju za novinare, a u povodu kampanje „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ koja je pokrenuta pod motom „Budi sebi prva!“ kako bi se upozorilo žene na to koliko je važno da vode brigu o ženskom zdravlju.

Ivana je otkrila kako je na ideju za kampanju došla u frizerskom salonu, slušajući žene koje su govorile kako godinama nisu bile na ginekološkom pregledu ni na pregledu grudi.

Podršku kampanji dali su mnogi liječnici. Svoju priču za Nismo same ispričale su Zrinka Ulovec i Josipa Pavičić. Iz Kotoribe, malog mjesta na granici s Mađarskom, podršku nam je došla dati i jedna od autorica Nismo same, naša prerano preminula Vinka Novak. Iako fizički više nije s nama, Vinka je uvijek tu, u našim mislima.

 

nismo same

lipanj 2017.

Mnoge od priča koje smo objavili na našem malom specijaliziranom portalu preuzeli su veliki mediji, ne samo hrvatski već i mediji u zemljama u regiji.

Prvi veliku bum svojom je pričom izazvala Sonja Grgat. Njezinu je priču samo u jednom danu pročitalo više od sto tisuća ljudi, a zbog velikog interesa pala nam je i stranica.

Sonju je priča koju je napisala za Nismo same ohrabrila da nastavi pisati pa danas ima svoj blog “Grč koji ne prestaje…” na kojem dijeli misli i osjećaje.

Još se nešto jako važno dogodilo u lipnju. U lipnju su se prvi puta srele i upoznale Ivana i Goranka.

 

nismo same

srpanj 2017.

Zbog velike potrebu za psihološkom podrškom 15. siječnja 2018. na stranici Nismo same otvorili smo posebnu povjerljivu rubriku „Nisi sama – pitaj bez srama“ s ciljem pružanja online podrške osobama koje se liječe ili su se liječile od maligne bolesti i članovima njihovih obitelji. Otvorili smo i posebnu mail adresu podrska@nismosame.com putem koje žene oboljele od karcinoma, ali i članovi njihovih obitelji, mogu dobiti podršku i uvide u svoje psihičko stanje te smjernice oko realizacije konkretnog psihološkog/ psihijatrijskog liječenja i praćenja ako se na to odluče. Na pitanja odgovara naša suradnica, Maja Vukoja, psihijatrica s KBC-a Zagreb.

Maja Vukoja za Nismo same piše i vrlo rado čitane tekstove, a malo je poznato da je njezina suradnja s Nismo same počela u srpnju 2017., autorskom pjesmom koju je psihijatrica Vukoja podijelila na našoj Facebook stranici.

 

nismo same

kolovoz 2017.

U kolovozu smo svi zajedno proslavili rođendan naše lavice Ivanke Nikolić koja je inspiracija mnogim ženama. Ivanka je među prvima na Nismo same podijelila svoju životnu priču, a snimila je i vrlo inspirativan video koji možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Ivankina poruka da „bolest može biti i početak novoga života koji nam je bio namijenjen, samo to nismo shvaćali“ često je i nama bila nit vodilja.

 

nismo same

rujan 2017.

Među prvima svoju je priču na Nismo same podijelila i Snježana Slonja. Osim u njezinoj priči, naši su čitatelji mogli uživati i u Snježaninim receptima, baš kao što smo i mi u rujnu 2017. uživale u izletu koji je ova predivna hrabra žena koja voli biciklizam i planinarenje, za lavice organizirala u rodnom Međimurju.

 

nismo same

listopad 2017.

Listopad 2017. obilježila je naša druga vrlo popularna kampanja „U listopadu nosimo roza!“. No pravi hit ovoga mjeseca bile su majice s logom Nismo same.

Prve su ih s ponosom obukle naše Ivana Kalogjera, Goranka Perc, Irena Letica Ćurčić, Liljana Pranjić, Renata Bačanek i Sandra Zubčić.

Majici Nismo same dodatnu je vrijednost dala dopredsjednica Udruge Goranka Perc koja je u njoj prehodala 800 kilometara dug Put sv. Jakova, a potom još 100 kilometara do tzv. kraja svijeta.

 

nismo same

studeni 2017.

Dana 6. studenog na Nismo same podijelili smo priču Dalibora Lončarića, supruga naše lavice Sandre. Prvi puta smo progovorili o tome na koji način muškarac proživljava bolest voljene osobe. Daliborova intimna ispovijest mnoge je duboko dirnula, a nakon što je objavljena na našoj stranici pod naslovom „Plakao sam kao dijete kad su mi rekli da Sandra neće dočekati jutro“, ovu predivnu priču o ljubavi i hrabrosti prenijeli su brojni mediji, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji.

 

nismo same

prosinac 2017.

Zaklada Adris temeljem javnog natječaja raspisanog 27. travnja 2017. donijela je odluku da u sklopu područja Dobrota financira i naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“ koji je pokrenula predsjednica Udruge, novinarka Ivana Kalogjera.

Svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris održana je 5 prosinca u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za održavanje ovog projekta udruga Nismo same do sada je provela i dvije vrlo uspješne kampanje.

Za sada ovu uslugu koriste žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Naš je dugoročni cilj izboriti se za uvođenje nove socijalne usluge koja bi bila u sustavu zdravstva i dostupna svim građanima oboljelima od malignih bolesti, a po uzoru na praksu u brojnim zapadnoeuropskim državama.

 

nismo same

siječanj 2018.

Nakon što je kroz natječaj „Drugotna na sav glas!“ financirala inicijativu za pokrivanje troškova odlaska na kemoterapiju za žene oboljele od raka, Zaklada SOLIDARNA povezala je udrugu Nismo same s istraživačicom Petrom Mađerčić koja je provela istraživanje potreba žena oboljelih od malignih bolesti. Istraživanje je pokazalo da svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na kemoterapiju.
Zaklada Solidarna i udruga Nismo same dogovorile su zajedničku kampanju čiji je cilj bio skupiti dodatnih 100 tisuća kuna za pokrivanje troškova projekta. Nositelj kampanje bila je Zaklada Solidarna, a prvi važni koraci kampanje dogovoreni su na radionici u čijem su radu sudjelovali i PR stručnjaci, predstavnici grada, sestre s onkoloških odjela na kojima se liječe pacijenti, liječnici, studenti medicine…

 

nismo same

veljača 2018.

Nakon razmatranja ponuda više potencijalnih partnera predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera i Sanja Sarnavka, voditeljica tima projekta „Nisi sama-ideš s nama!“ u ime Zaklade Solidarna, 2. veljače dogovorile su potpisivanje ugovora s predstavnicima udruženja Radio Taxi Zagreb.

Ugovor o partnerskoj suradnji između udruge “Nismo same” i udruženja Radio Taxi Zagreb potpisan je 27. veljače, a 14. ožujka startao je pilot projekt: prevezena je prva žena na kemoterapiju u KBC Zagreb.