Američki televizijski kanal CBS  objavio je priču o Jimu O’Malleyu, vatrogascu iz Chicaga, kojemu su rak debelog crijeva dijagnosticirali psi. Već dulje vrijeme se smatra kako psi, zahvaljujući svom senzibilnom njuhu, mogu otkriti da netko boluje od maligne bolesti. O’Malley i stotine drugih vatrogasaca iz Chicaga bili su dio projekta koje se provodi od 2013. godine, a u kojemu se posebno istrenirane pse koristi kao pomagače u otkrivanju bolesti. Svaki je vatrogasac morao disati u masku, a uzorke bi njihovog daha potom dobili psi.  Kad bi pas podigao šapu to je znak da je uzorak pozitivan.

“Mislio sam da je to ludo”, izjavio je 49-godišnji O’Malley za Boston CBS. Priznao je kako  prvotno nije vjerovao u “dijagnozu” koju su mu postavili psi. No, kada je otišao liječniku, koji je na temelju pretraga utvrdio da ima rak debelog crijeva, O’Malley se izbezumio. „Bio sam potpuno u šoku. No, sada znam, da nije bilo uzorka mog daha, danas ne bih stajao ovdje s vama”, rekao je.  

Puno ljudi ne vjeruje u to da psi mogu nanjušiti rak. No, čini se da oni to zaista mogu. Od 700 vatrogasaca koji su bili podvrgnuti testu rak je dijagnosticiran kod njih 18, a još kod četvorice utvrđeni su znakovi upozorenja da organizmu prijeti rak.

“Mislim da psi detektiraju koktel mirisa”, objasnio je Glenn Ferguson, osnivač tvrtke CancerDogs. Ferguson tvrdi kako njegovi posebno utrenirani psi u roku od deset minuta mogu otkriti da netko boluje od raka i to jednako precizno kao i medicinski testovi. Mike Butkus, šef vatrogasne postrojbe, rekao je kako je njegova odluka da zaposlenike uključi u istraživanje prvotno naišla na veliki otpor. “Govorili mi kako im ne bih smio nuditi tako nešto jer je to laž”, rekao je Butkus. Liz, supruga Jima O’Malleyja, za CBS je izjavila kako je uvjerena da su upravo psi njezinom suprugu spasili život.

Testovi s dahom još nisu dostupni javnosti. U ožujku se u Americi otvara novi laboratorij sa psima koji njuše rak, a cilj je uključiti u testiranje što veći broj vatrogasaca.