Mnoge naše drage čitateljice proteklih su nas dana pitale hoćemo li i ove godine organizirati „Lila tjedan“. Naravno da hoćemo! S velikim zadovoljstvom i ponosom izvješćujemo Vas da će naš drugi „LILA TJEDAN – TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA” biti održan od 14. do 20. svibnja, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te tvrtkom Roche d. o. o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Kao i prošle godine, LILA TJEDAN otvorit ćemo konferencijom za novinare koja će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja, u Hrvatskom novinarskom domu, Perkovčeva 2, s početkom u 11 sati.

O važnosti prevencije, učestalosti pojavnosti raka dojke, jajnika i vrata maternice, metodama liječenja, o tome gdje je danas Hrvatska na karti Europe, kada je riječ o ovim bolestima, na konferenciji će govoriti:

  • dr. sc. Ante Ćorušić – ravnatelj KBC-a Zagreb
  • dr. sc. Višnja Matković – voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb
  • dr. sc. Paula Podolski – onkologinja s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb
  • med. Dinka Nakić – nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

O svojim iskustvima u liječenju govorit će i bolesnice kojima je bio dijagnosticiran karcinom, a konferenciju će voditi Ivana Kalogjera, dugogodišnja novinarka i pokretačica portala i udruge „Nismo same“, a  koja je i sama preboljela rak dojke.

Velika je novost ovogodišnjeg Lila tjednaLILA TJEDAN OTVORENIH VRATA KBC-a ZAGREB“ tijekom kojega će u Onkološkoj ambulanti Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb, od ponedjeljka do petka (od 14. do 18. svibnja), svaki dan od 13.00 do 15.00 sati, biti organizirano besplatno testiranje na HPV – bez uputnice – i to za čak 240 žena!

Svim ženama koje to nisu učinile u posljednje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Kampanjom, koja se kao i lani, naslanja na Majčin dan, koji ćemo također prigodno obilježiti, želimo doprinijeti podizanju svjesnosti o važnosti pravodobne dijagnostike i ranog početka liječenja ženskih tumora dojke, jajnika i vrata maternice te prevencije i načina života.

Želimo osvijestiti žene koliko je važno kontinuirano kontrolirati zdravlje da se bolest, ako ona postoji, otkrije u ranoj fazi kada je izlječiva.

To da nemamo vremena za sebe jer moramo brinuti o djeci, partnerima, roditeljima, provesti cijeli dan na poslu, što mnoge žene navode kao razlog neodazivanja na preventivne preglede, samo su izgovori za koje nema opravdanja.

Zato, odazovite se našem pozivu.

Pregledajte se, budite sebi prve!

 

 Kao i lani, bit će više načina na koje ćete se i Vi, draga čitateljice i čitatelju, moći priključiti našem “Lila tjednu”.

  • Prije svega, moći ćete nam pomoći na način da tekstove koje ćemo objavljivati, a koji će sadržavati vrlo važne informacije o zdravlju, širite dalje kako bi oni doprli do što više žena, a kako bismo ih potaknuli da donesu za sebe najispravniju odluku i odazovu se našem pozivu na besplatni HPV test.
  • Pozivamo Vas i da nam na naš mail info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu pošaljete sva pitanja koja Vas zanimaju, a vezana uz žensko zdravlje. Mi ćemo ih u Vaše ime postaviti stručnjacima.
  • Pripremamo i jedno iznenađenje o kojem ćemo Vas izvijestiti na početku “Lila tjedna”.
  • Pišite nam i o tome što Vas ljuti. Ako se liječite, napišite namna koje problem nailazite.
  • Pišite nam i o tome jeste li se susretali sa stigmom koja vlada prema oboljelima, posebice oboljelima od raka vrata maternice. Što mislite što je tome uzrok i gdje vidite rješenje problema?
  • Možda imate rješenje kako unaprijediti sustav. Pišite nam i o tome.

Mi ćemo Vas o svemu što Vas zanima informirati, bilo kroz razgovore s najeminentnijim stručnjacima ili autorske tekstove stručnjaka i novinara.

One najaktivnije među vama i ove ćemo godine nagraditi. Simbolično, ali od srca.