Oboljelima od HER2 pozitivnog raka dojke u Australiji će od početka iduće godine biti dostupan novi lijek koji djeluje tako što umanjuje rizik od povratka raka, objavile su prije dva dana ugledne australske dnevne novine The Australian.

Terapiju neratinibom ovoga ljeta odobrila je Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon što je istraživanje, koje je trajalo dvije godine, pokazalo da se kod čak 94,2 posto pacijenata koji su koristili neratinib rak nije vratio, za razliku od 91,9 posto pacijenata koji su primali placebo.

Jednoj od četiri žene koje boluju od ove vrste raka dojke tumor se vraća u roku od pet godina. Novi će lijek, smatra se, spriječiti povratak bolesti.

Prof. Arlene Chan, svjetski poznata onkologica iz Pertha i glavna znanstvenica na istraživanju novoga lijeka, rekla je kako će njegova dostupnost u Australiji biti važan korak u daljnjem suzbijanju vraćanja raka.

“Ovo je lijek koji ženama kojima bi se rak vratio povećava mogućnost izlječenja”, rekla je Chan.  

Oko 15 do 20 posto bolesnica s rakom dojke ima HER2 pozitivan karcinom. Za pacijente s ovom vrstom raka, neratinib je prva produžena adjuvantna terapija, oblik terapije koja se uzima nakon početnog liječenja radi daljnjeg smanjenja rizika od povratka karcinoma. Lijek je indiciran za odrasle bolesnike koji su prethodno bili liječeni protokolom koji uključuje lijek trastuzumab (Herceptin).

“HER2 pozitivan rak dojke agresivan je rak koji se širi i u druge dijelove tijela što znači da terapija koja sprječava njegov povratak mora biti važan dio liječenja”, rekao je Richard Pazdur, direktor Ureda za hematološke i onkološke proizvode FDA.

Korištenje novoga lijeka u Australiji će od početka 2018. biti odobreno kroz poseban program. Inače, javna primjena lijeka očekuje se tek sredinom 2019. godine.

Neratinib je inhibitor koji blokira rad nekoliko enzima koji potiču rast stanica. To je vrsta ciljane terapije koja blokira određene proteine u stanicama raka. Blokiranje pomaže da se stanice ne dijele, što usporava rast raka.

Novi lijek odobren je na osnovu studije koja je obuhvatila 2840 žena s HER2 pozitivnim karcinomom dojke u stadijima od jedan do tri. Sve su tijekom prethodne dvije godine završile liječenje trastuzumabom.