Pod sloganom “NE DOPUSTITE DA VAM DUHAN ODUZME DAH” (Don’t let tobacco take your breath away) danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan nepušenja.

 

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 1987. godine potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija, a kako bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana.

Globalna epidemija duhana svake godine ubije više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima.  

Povodom svjetskog dana nepušenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je priopćenje u kojem su opisani načini na koje izloženost duhanskom dimu ugrožava zdravlje naših pluća. Jedan je od njih rak pluća. 

Hrvatska je po broju oboljelih i umrlih od raka pluća u samom europskom vrhu. Godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 3000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje pacijenata je ispod 10 posto.

Za više od dvije trećine smrti od raka pluća odgovorno je upravo pušenje.

Izloženost duhanskom dimu kod kuće ili na radnom mjestu također povećava rizik od raka pluća. Prestanak pušenja može smanjiti rizik od raka pluća: nakon 10 godina od prestanka pušenja, rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike polovicu od pušača.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2019. ima za cilj podići svijest o:

  • opasnosti od pušenja i izloženosti duhanskog dima iz okoline odnosno opasnostima od pasivnog pušenja;
  • posebnim opasnostima od pušenja na zdravlje pluća;
  • smrtnosti i pojavnosti bolesti na globalnoj razini uzrokovanih pušenjem, uključujući kronične bolesti dišnog sustava i rak pluća;
  • pojavljivanje dokaza o povezanosti pušenja duhana i smrti od tuberkuloze;
  • implikacije izloženosti duhanskom dimu iz okoliša odnosno pasivnom pušenju na zdravlje pluća ljudi u različitim dobnim skupinama;
  • važnost zdravlja pluća za postizanje ukupnog zdravlja i dobrobiti;
  • izvodljive aktivnosti i mjere koje ključna publika, uključujući sve građane, javnost i vladu, može poduzeti kako bi se smanjili rizici na zdravlje pluća koje uzrokuje pušenje duhana i duhanskih proizvoda.