Rak debelog crijeva drugi je po pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih novotvorina u oba spola.

 

Od ovog sijela raka u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno obolijeva oko 3000 osoba oba spola, a oko 2000 ih umire, što je stabilan trend u posljednjih nekoliko godina. U 2015. rak debelog crijeva otkriven je u 3229 osoba, a u 2016. godini od te bolesti umrlo je 2169 osoba te je to četvrti uzrok smrti u Hrvatskoj.

Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva započela je odlukom vlade RH krajem 2007. godine. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na kolonoskopiju. Ovom je metodom moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska metoda. Dobni raspon i način provedbe programa u skladu je s preporukama Europske komisije.

Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena dva ciklusa pozivanja, a u tijeku je provedba trećeg ciklusa. Trenutna procjena odaziva je 22 posto, dok je udio testiranih 19 posto. Osobita je vrijednost programa  visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva.

Prema podacima europske ankete (skraćenica EHIS), provedene u Hrvatskoj o samoprocjeni zdravstvenog stanja, test na skrivenu krv u stolici obavilo je oko 27 posto osoba iz ciljne skupine unutar tri godine, a kolonoskopiju oko 14 posto unutar 10 godina. Ovo ukazuje na to da samo manji dio osoba te dobi napravi ovaj pregled izvan organiziranog programa, uglavnom prilikom sistematskih pregleda.

Dan plavog irisa obilježava se zadnju subotu u svibnju u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma). Ujedno se želi svratiti pozornost javnosti na potrebu podizanja znanja o raku debelog crijeva i mogućnosti prevencije.

Obzirom na visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te je izuzetno važna podrška cijelog društva kako bi se ovo postiglo. Zavodi i nastavni zavodi za javno zdravstvo (ZJZ) uz udrugu Saveza invalidskih Ilco društava Hrvatske i županijskih Liga za borbu protiv raka, a u Zagrebu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organiziraju obilježavanje Dana plavog irisa.

Obilježavanje će se održati u sljedećim gradovima:

  1. CRO-ILCO ZAGREB: Zagreb, 26. 5. 2018., Cvjetni trg od 10  do 13 sati, Cro-Ilco Zagreb, u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i sudjelovanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar
  2. ILCO RIJEKA: Rijeka i Opatija 26. 5. 2018. od 9 sati
  3. ILCO RIJEKA: Delnice 7. 6. 2018. na Gradskoj tržnici od 9 sati
  4. ILCO VARAŽDIN: Varaždin, 26. 5. 2018., Franjevački trg od 9 sati
  5. ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I LIGA PROTIV RAKA: Osijek, 26. 5. 2018., Trg Ante Starčevića od 10 sati
  6. ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE I LIGA PROTIV RAKA: Slavonski brod, 26. 5. 2018., Gradska tržnica od 9 sati
  7. LIGA ZA BORBU PROTIV RAKA: Split, 26. 5. 2018 – Riva od 10 sati
  8. ILCO ČAKOVEC I LIGA PROTIV RAKA ČAKOVEC: Čakovec, 26.05.2018., Trg kralja Tomislava od 9 do 12 sati