Snaga uma je onaj nevidljivi borac, pokretač i revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama 

Piše: Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar

 

Kada se čovjek nađe ‘oči u oči’ s malignom bolešću, sve ostalo mu se čini beznačajno. Operacija rakom zahvaćenog područja, kemoterapija, zračenje i ostale metode liječenja zahtijevaju ogromnu mentalnu snagu i motivaciju. 

“Ovo je rat”, rekla je jedna naša pacijentica za vrijeme grupne psihoterapije, odlučna da u ulozi vojnika dobije borbu života. I upravo to je ono što inspirira svakog od nas. 

Što je zapravo to što pomaže oboljeloj osobi na putu ka izlječenju?

SNAGA UMA 

Neupitni su održavanje tjelesne energije, san, adekvatna prehrana, tjelovježba, uzimanje suplemenata, izbjegavanje infekcija, ali postoji nešto što nazivamo snagom uma. Ona je nevidljivi borac, pokretač, revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama. 

ŽIVOT U SADAŠNJEM TRENUTKU 

Kaže se da se prošlost već dogodila, a budućnosti još nema. Sve što imamo jest sadašnjost. Oboljeli od malignih bolesti ne trebaju trošiti kapacitete na sjećanja na sebe prije bolesti, na samosažalijenje, razmišljanja o tome kada će ozdraviti, što im nosi budućnost. Važno je u svakoj situaciji dati sebi priznanje i znati da u datom trenutku činimo najbolje što možemo, čak i ako se tako ne osjećamo. Treba cijeniti svaki pozitivan pomak, svaki lijep trenutak, kvalitetan dan. I nagraditi se. 

SUMNJA U SAMOGA SEBE 

Osobe sklone sumnji u vlastite mogućnosti i postignuća teže se nose s nepovoljnim životnim razdobljima. Negativno razmišljanje o sebi smanjuje optimizam i motivaciju za borbu. Vjerovanje povećava šansu za uspjeh, jer se time umnožavaju i metode borbe protiv teške bolesti i reducira rizik od odustajanja. 

POBIJEDI NEPRIJATELJA

Natjecateljski duh, crni humor i davanje nadimaka bolesti poticajno je u liječenju. Time umanjujemo strah i demistificiramo ono što nam se događa. Sjećam se mlade žene koja je bolovala od leukemije te ju je zvala ‘glupača’. Bili su to simpatični i dinamični trenuci u našim individualnim terapijama. Njezin crni humor bio je pomoćnik u savladavanju nedaća. 

POMOĆ OKOLINE

Ljubav, prijateljstvo, solidarnost. To je ono što svima treba. Nitko ne može i ne bi trebao biti sam. Ljudi koji u teškim situacijama odbijaju pomoć daju prednost svom ponosu naspram potreba svoje duše i tijela te time riskiraju nepotrebno iscrpljivanje i gubitak snage. Nikada ne odbijajte pomoć koja vam se nudi! 

TJELESNA BOL 

Bol i patnja u tjelesnom aspektu praktički su neizbježni u malignih bolesti i liječenju istih. Kaže se da u trenutku boli samo želimo da ona prođe i tada nam se sve u životu čini drugačije, cijenimo trenutke koje do sada nismo niti primjećivali. Spoznali smo da možemo izdržati nezamislivo te da smo puno snažniji od dotadašnje percepcije naših kapaciteta. 

SUZE I SMIJEH 

Svaka akcija ima svoju reakciju. To nas uče zakoni prirode. Prolaziti kroz teško i neizvjesno životno putovanje, a pritom nemati reakciju znači da smo potisnuli ono što nam se događa te da nismo u kontaktu sami sa sobom. A potisnuto je upravo ono što često dovodi do bolesti! Smijte se, vi to zaslužujete! Plačite jer zaslužujete olakšanje! Otpustite tugu. 

SREĆA JE ODLUKA

Mediji nas pretrpavaju teorijama o pozitivnim razmišljanjima što zapravo može imati negativan učinak na pojedinca. No, ovdje ne mislimo na apsolutnu sreću i veselje zbog bolesti. Ovdje naglašavamo stav: bolest je tu, situacija je ozbiljna, ali neću se predati, idem dalje. Dozvolit ću si razdoblja tuge, bijesa i očaja, ali neću zbog njih odustati. Zapitajte se bi li voljeli da od borbe i optimizma u slučaju maligne bolesti odustane vaš roditelj, brat, sestra, vaše dijete? I vi ste nekome nešto. A sebi ste sve. I vaš život vrijedi truda. Vi ste junak svoje vlastite priče.