Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti?

Piše: Maja Vukoja, dr. med, spec. psihijatar

 

Ana je medicinska sestra i već 23 godine radi na jednom onkološkom odjelu. Njezin je posao zahtjevan, ali je i nemjerljivo human i dragocjen.

Pročitajte u kojih je 10 točaka sažela svoje profesionalno i ljudsko iskustvo koje joj je donio posao kojim se bavi.

  1. Osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji su pacijenti.

Osobe oboljele od malignih bolesti suradljivije su od drugih pacijenata, možda zato što im, među ostalim, i o tome ovisi život. Vrlo često sa smrtnošću se suočavaju prvi put u životu zbog čega imaju nove i otvorenije poglede te širu perspektivu. Iako sam znala da će mi biti teško, upravo sam iz tog razloga htjela raditi s onkološkim pacijentima.

Tu odluku ne bih nizašto mijenjala, jer upravo su me oni najviše naučili životu.

  1. Karcinom se može dogoditi svakome. 

Maligna bolest ne bira spol, dob, rasu, status, osobnost, činjenicu da ste možda nečiji roditelj ili dijete, čak i kad imate više od 18 godina. Jednom sam bila u timu koji se borio za život mlade žene oboljele od karcinoma, a koju su dovezli izravno iz rađaonice. Bio je to težak trenutak za sve nas.

  1. Zdrav način života možda neće spriječiti nastanak karcinoma, ali svakako pomaže u liječenju.

Imala sam pacijente sportaše, vegane, nutricioniste… i ipak su se razboljeli.

No dobro opće tjelesno stanje, te održavanje zdravih životnih navika, gotovo su uvijek pomogli u bržem i boljem oporavku te lakšem podnošenju liječenja.

  1. Pacijent s pozitivnim stavom čini razliku.

Optimizam znači puno više nego što mislimo. Mnogo je ljudi koji uz karcinom posljedično razviju depresiju i imaju svojevrsne psihičke krize, ali oni koji se bore, i imaju volju i snagu, bolje se nose s cijelim procesom i brže se oporavljaju.  

  1. Nemojte ignorirati simptome i ne izbjegavajte preventivne preglede!

Postoji razlog zašto obavljamo preventivne preglede. Ako se redovito pregledavate, postoji veća šansa da ćete karcinom otkriti u ranijoj fazi bolesti.

  1. Vodite računa o odnosima s bliskim osobama, trebat će vam u teškim trenucima.

Narušena obiteljska dinamika može vrlo negativno utjecati na liječenje onkoloških pacijenata jer im i jedno i drugo uzrokuje veliki stres.

Ako ste prijatelj ili prijateljica osobe oboljele od karcinoma, a mislite kako bi joj samo smetali jer je uz nju, vjerojatno, njezina obitelj, odmah završite s takvim pretpostavkama i posjetite oboljelog prijatelja/prijateljicu! 

Neke sobe su prepune posjetitelja, osobito kada je bolest tek otkrivena, no neke su dugo prazne i tihe.

  1. Karcinom više nije konačna dijagnoza kako je možda prije bio shvaćen.

Imam više od  20 godina staža rada u bolnici te iz dana u dan i sama uviđam napredak u novim metodama liječenja. Lijekovi su sve učinkovitiji i imaju sve manje nuspojava, što ih čini podnošljivijima, a i sami su rezultati liječenja puno bolji.

  1. Dijagnoza karcinoma ponekad zna teže pasti okolini no oboljeloj osobi. 

S dijagnozom dolazi i niz novih odluka, a samim time i obaveza. Neki članovi obitelji postaju vrlo dramatični, preplavljuju ljubavlju i mnogim negativnim emocijama, a sve iz osjećaja nemoći, očaja i nestrpljive želje da oboljeli što prije ozdravi. Drugi, pak, upravo zbog snažnih osjećaja jednostavno nestanu iz života oboljele osobe.

  1. Remisija može biti najgori dio liječenja. 

Kada se liječenje bliži kraju, često se događa da bolesnici postaju nemirni i razdražljivi, a nakon liječenja strepe od recidiva bolesti. Ponekad su potrebni mjeseci i godine da taj strah nestane ili da se barem nauče s njim živjeti.

  1. Onkolozi su zapravo optimistički nastrojeni.

Onkolozi su ti koji konstantno pokušavaju pomoći pacijentu novim terapijskim opcijama i teško odustaju. No, kad osjete da više ništa ne pomaže, nose veliki teret krivnje.

Najhrabriju, najljepšu i istovremenu najtužniju misao o karcinomu čula sam od jedne pacijentice:

“Prokleti rak! Da sam barem imala više vremena, živjela bih puno bolje i ispunjenije. Ali sam ipak živjela! Molim vas, sestro, pomognite mi spakirati stvari za povratak obitelji, da se još malo volimo.”