Često spominjemo termin ‘kemija mozga’. Kako nas ona mijenja, možemo li sami utjecati na nju i kako?

Ljeto je stiglo, dani su dulji, godi nam lakša hrana i pravi je trenutak da poradimo na našem tijelu i organu koji upravlja cijelim našim organizmom, funkcijama, mislima i osjećajima – mozgu. Ovog puta pisat ćemo o takozvanim neurotransmiterima, a to su – dopamin, serotonin, oksitocin i endorfin.

Oni putuju našim organizmom kroz krvotok i tako utječu na mnoga tjelesna zbivanja i procese.

Serotonin

Serotonin još zovemo hormonom sreće. No, on je puno više od toga. Ima ključnu ulogu u regulaciji važnih funkcija poput održavanja tjelesne temperature, raspoloženja, ponašanja, sna, učenja, pamćenja, apetita, odnosno osjećaja gladi i sitosti te ljubavi.

Također djeluje kao centralni analgetik reducirajući bol. Snižene razine serotonina su u jasnoj korelaciji s različitim depresivnim stanjima, anksioznim poremećajima, poremećajima sna, agresivnim ponašanjem, bolnim sindromima te povećanim ili smanjenim apetitom.

Hrana bogata serotoninom je ona koja u sebi sadrži aminokiselinu triptofan koja zapravo izgrađuje serotonin i zato je od velike važnosti. Preporučuje se jesti morske plodove, bijelo meso, voće i povrće, orašaste plodove i njihove produkte – hladno prešana ulja.

Dopamin

Hormon dopamin također je jedan od najvažnijih neurotransmitera u našem mozgu te je važan za ispunjenje naših ciljeva. Uključen je u mnoge moždane funkcije, posebice one koje reguliraju emocije, motivaciju, misao i osjećaj užitka. Kako bismo ostvarili željene ciljeve, ključ je u motivaciji koja dovodi do toga da se osjećamo dobro i ustrajemo u onome što nam je cilj. Taj put do željenog cilja ostvaruje se stalnim nagrađivanjem mozga. Zato dopamin nazivamo i hormon nagrade. Da malo pojasnimo teoriju: dopamin se aktivira ako jedemo omiljenu hranu, doživimo uspjeh, čujemo lijepu vijest i najvažnije – fizičkom aktivnošću! Posljedično se javlja osjećaj zadovoljstva koji nas motivira da ponavljamo pozitivne obrasce. Manjak dopamina povezuje se s osjećajem tuge, nesanice, bezvoljnosti, gubitkom mogućnosti uživanja u svim aspektima života; gubitkom apetita, manjkom seksualne želje, smanjenom koncentracijom i pamćenjem.

Oksitocin

Oksitocin zovemo hormonom ljubavi i povezanosti. Karakterizira ga osjećaj povjerenja i odanosti. Povišen je nakon poroda pri stvaranju veze između majke i djeteta, u igri i maženju s kućnim ljubimcima, kroz ljubavne i seksualne odnose, zagrljaje, druženja i ugodne razgovore, osjećaj da smo prihvaćeni te da pripadamo određenoj zajednici. Osobe sa sniženom razinom oksitocina češće vrijeme provode same, teže ostvaruju socijalne kontakte uz otežano uklapanje u timove.

Endorfin

Endorfin je poznat i kao prirodni analgetik koji suzbija osjećaj boli. Riječ je o vrlo snažnom analgetiku koji ima analgetsko djelovanje poput opijatnih analgetika, čemu dodatno u prilog ide i njegova kemijska struktura koja je vrlo slična strukturi opijata. Do njegova pojačanog lučenja dolazi tijekom tjelesne aktivnosti, seksualnog odnosa – orgazma, ali i kroz druge oblike socijalne interakcije. Zajedno s ostalim neurotransmiterima, pojačano se aktivira u umjetničkom djelovanju poput stvaranja glazbe, pisanja i duhovnosti. Sveukupno utječe na bolje raspoloženje, smanjenu razinu umora, kao i na povećanu otpornost na bol i stres. Zaključno, nastojte se što zdravije hraniti, što više fizički aktivirati, boraviti u prirodi, naročito uz more, šume i planine, uz drage ljude i kućne ljubimce!

Razvijajte svoje talente te istražite svijet koji nas okružuje, ali i sami sebe. Svi smo mi kutija puna iznenađenja!