Danas su točno četiri godine uspješnog provođenja projekta besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju!

Inicijalna sredstva za projekt Udruga je dobila na natječajima Zaklade Solidarna (Ženske inicijative za žene) i Zaklade Adris (područje Dobrota), no glavninu novca za pokrivanje troškova projekta donirali ste vi na čemu vam se još jednom od sveg srca zahvaljujemo.

Za pokrivanje troškova projekta Udruga Nismo same do sada je organizirala 11 humanitarnih akcija. Tijekom 10. akcije, koja je trajala od 1. prosinca 2021. do 21. siječnja 2022., od donacija građana i tvrtki prikupili smo 137.144,03 kune. Kako je to dovoljno za plaćanje taksi računa za četiri do pet mjeseci 7. ožujka pokrenuli smo novu humanitarnu akciju koja traje od 7. ožujka do 25. travnja.

Hvala vam što ćete nas i ovoga puta podržati!

Prema istraživanju Udruge NISMO SAME 10 posto onkoloških pacijentica nema izvora prihoda, a 50 posto njih nema ni podršku obitelji.

Također, svaka četvrta žena, koja prima kemoterapiju, nema riješen prijevoz do bolnice.

U današnje vrijeme, kada je teško dobiti i zadržati posao, „luksuz“ izostajanja s posla, pa i kada je u pitanju život najbližeg člana obitelji, mogu si priuštiti tek rijetki. Većina onkoloških pacijenta na liječenje stoga putuje javnim prijevozom ili sanitetom na koji se čeka satima.

Za razliku od Hrvatske, u razvijenoj Europi kada vas nema tko odvesti na kemoterapiju, možete uzeti taksi, a trošak te vožnje pokriva vaša polica zdravstvenog osiguranja.

Unatrag četiri godine žene koje se liječe od raka u nekoj od zagrebačkih bolnica također mogu koristiti taksi, ali im ga ne osigurava država, već naša Udruga.

Temeljem vlastitog iskustva, a po uzoru na razvijene države koje su taj problem uvidjele i riješile desetljećima prije nas, pokrenule smo jedinstveni projekt „Nisi sama – ideš s nama!“

Prvu ženu prevezle smo 14. ožujka 2018. pa taj dan slavimo kao 4. rođendan našeg projekta.

Pokreni kotače promjene!

Dirljiv video koji su za našu kampanju “Nisi sama – ideš s nama!” napravile studentice Anamarija Habunek i Valentina Brkan s Televizije Student.

 

Kad smo pokretale projekt, mislile smo kako bi bilo divno taksijem na kemoterapiju prevesti 5 žena. Danas je žena kojima smo pomogle više od 500. Trenutačno ih je 518.

Iako usluga zbog ograničenih sredstava pokriva samo prijevoz do zagrebačkih bolnica, na području Zagreba (od Brezovice do Sesveta) živi samo jedan dio naših korisnica. U Zagreb na liječenje vozimo žene iz Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, ali i svih drugih dijelova Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, koje dolaze u Zagreb po svoju šansu za život.

Dolazak na liječenje u Zagreb, koji je za mnoge pacijentice jedina šansa, sam po sebi nosi brojne troškove. Taksi postaje luksuz na koji ne mogu ni pomisliti. A upravo to im je, nakon što prime terapiju, najpotrebnije.

Nakon što prime lijek, one ne mogu same kući, zato smo tu mi da im pokažemo da NISU SAME. Ne jednom korisnice su nam rekle da bi bez ove usluge bile odustale od liječenja.

Sve što je Udruga dosad učinila za onkološke pacijentice i članove njihovih obitelji ne bi bilo moguće bez podrške divnih ljudi, naših donatora.

 

Uslugu prijevoza obavljaju taksisti Udruženja Radio Taxi Zagreb, s kojim je Udruga 26. veljače 2018. potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji, a nakon što smo razmotrili više ponuda i ponudu Radio Taxija Zagreb ocijenili najpovoljnijom. Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu s udruženjem Radio Taxi Zagreb ostvareni su svi uvjeti za realizaciju projekta.

Od 250 taksi prijevoznika, članova Udruženja Radio Taxi Zagreb, želju za suradnjom u početku je izrazilo njih 50-ak, a sada se njihov broj popeo na više od 150. Ugovorom smo dogovorili da je Udruženje dužno voditi evidenciju obavljenih vožnji te naznačiti ime i prezime taksi vozača, OIB, broj taksija i registraciju vozila, datum, relaciju vožnje, ime i prezime korisnice usluge i potpis korisnice. Navedenu evidenciju vožnji, svaki od taksista koji sudjeluje u projektu prilaže računima za naplatu i dostavlja Udruzi.

Dnevno se na kemoterapije vozi od deset do 25 pacijentica, a ukupan broj realiziranih i plaćenih vožnji veći je od 17 500.

 Koliko ženama koje koriste usluge projekta besplatnog taksi prijevoza, i njihovim obiteljima, znači vaša i naša podrška vidi se i iz brojnih pisama koja primamo.

Martina ima 31 godinu, boluje od metastatskog raka dojke i svaka dva tjedna vlakom dolazi u Zagreb na liječenje. Od stanice do bolnice putuje taksijem. Noć provodi u bolnici, ujutro se taksijem vraća na kolodvor i vlakom putuje kući, svojoj obitelji. Nedavno je primila 129. kemoterapiju.

Ovo je njezina poruka:

„Sve je počelo prije tri godine… šok i nevjerica. Uza sav trud, potporu obitelji, prijatelja, okoline, u tim trenucima kao da nitko više ne postoji. Osjećala sam se sama, psihički, fizički i financijski nespremna za ono što me čeka. Imala sam tisuću i jedno pitanje: Zašto baš ja? Kako ću ja to? I počelo je… Prva, druga, treća kemoterapija… Iz tjedna u tjedan. Svaki sam put molila nekoga da me vozi na kemoterapiju. Teško je to… Terapija je uvijek radnim danom. Oni koji su me vozili morali su uzeti godišnji. Osjećala sam kako svima postajem na teret, a nisam imala drugog izbora. A onda sam čula da Udruga Nismo same ima projekt taksi prijevoza. Na početku nisam vjerovala da tako nešto postoji. Sada već dvije i pol godine koristim uslugu projekta. Baš kako tvrde: Nisi sama, ideš s nama! Stvarno su tu za nas, i bezuvjetno pomažu. Svaki me tjedan s Glavnog kolodvora voze u bolnicu Rebro, a potom drugi dan iz bolnice natrag na kolodvor. Sretna sam što postoje jer ne moram brinuti o tome kako ću i s kim na terapiju i nakon terapije kući. Za mene više nema čekanja, gužvi, moljakanja da me netko preveze… Moj je prijevoz unaprijed dogovoren. Bez dodatnog stresa dovezu me na terapiju. Nakon što primim kemoterapiju iscrpljena sam i umorna. Iskreno, taj dan mi nije ni do čega, samo želim što prije stići kući i odmoriti se. A baš mi taj povratak iz bolnice najviše znači. Moj taksi je spreman i čeka moj poziv. Uvijek su tu prema dogovoru, na vrijeme, s voljom i osmijehom. Odlična organizacija Udruge Nismo same, jednostavno sve super funkcionira. Moram napomenuti i da je prijevoz za nas besplatan što je za onkološke pacijente veliko olakšanje i u financijskom pogledu jer svako liječenje puno košta. Dodatno, nismo svi u mogućnosti olako plaćati česte i skupe prijevoze do bolnica. Za nekoga kome se u tim trenucima ruši svijet, takve sitnice su neprocjenjive jer osjećamo da je netko uz nas i brine za nas. Zato svima jedno ne veliko nego ogromno HVALA.“