Svakog 8. svibnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, bolesti od koje u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak za 2018. godinu, godišnje oboli 462, a umre 308 žena.

Kod dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti zbog čega je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki rak. Donosimo priču Osječanke Kate Tot, koja se odlučila aktivno uključiti u rad Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ i pomagati ženama koje se suoče s dijagnozom te opake bolesti.

 

Moja priča traje već 11 godina. Karcinom jajnika dijagnosticiran mi je početkom 2010. godine, unatoč činjenici da sam redovno odlazila na ginekološke preglede i da nikada ništa nije ukazivalo na to da bih mogla oboljeti od ove bolesti. No, karcinom jajnika bio je moja stvarnost.

Na redovnom ginekološkom pregledu, potkraj siječnja 2010. godine, moja ginekologinja primarne zdravstvene zaštite, pregledavajući me ginekološkim ultrazvukom, primijetila je cistu na jajniku. Iako je cista bila tek veličine 1mm, iz opreza me naručila u Klinički bolnički centar Osijek, na pregled color dopplerom. Na Klinici za ginekologiju i opstetriciju pregledao me prof. dr. sc. Zlatko Topolovec i potvrdio nalaz ciste na jajniku. Nakon pregleda, sa mnom je razgovarao, pitao me bih li pristala na operaciju vađenja maternice i jajnika. Rekao mi je da se takve ciste prate do veličine od 2,5 cm, no, da bi on preporučio operaciju. Kako sam već imala dva poroda, i nisam namjeravala više rađati, pristala sam na operaciju.

Pretrage su trajale tjedan dana, a potom sam operirana. Nakon tjedan dana utpuštena sam na kućnu njegu. Mjesec dana nakon operacije, kada su stigli nalazi biopsije, krenula sam na kemoterapiju. Primila sam 12 ciklusa kemoterapije, od kojih je svaka trajala 8 sati.

No, pri redovnim kontrolama marker CA 125 bio je stalno povišen. Stoga sam i nadalje morala primati kemoterapije, u periodu od 2010. do 2018. godine. Moja onkologinja dr. sc. Josipa Flam, uputila me na PET/CT pregled kojim je utvrđeno da imam tri limfna čvor, na stablu trbušne aorte, koji su zahvaćeni malignim stanicama. Upućena sam na pregled i operaciju u Zavod za abdominalnu kirurgiju KBC-a Osijek, gdje sam operirana 22. listopada 2018. godine. Tijekom operacije izvađena su dva limfna čvora, a jedan je ostao. Nisu ga smjeli dirati jer je bio preblizu aorte, pa me je moja onkologinja 2019. godine uputila na pregled u Radiochirurgiju Zagreb. Nakon pregleda, primila sam sedam ciklusa zračenja. Za vrijeme liječenja u Svetoj Nedelji bila sam smještena u smještaju za onkološke bolesnice Udruge SVE za NJU u Zagrebu, a prijevoz na zračenje omogućila mi je Udruga NISMO SAME.

Danas se dobro osjećam, a svoje zdravstveno stanje i dalje redovito kontroliram.

Ja sam sretna i zdrava žena. Ništa više nije važno, samoj sebi sam na prvom mjestu. Volim život i nema toga što me može zaustaviti. Samo nebo mi je granica.

 

 

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek 8. svibnja obilježava kao jedan od najvažnijih datuma u godini.

Aktivnosti „Tirkiznog svibnja“ započele su već 4. svibnja, a u ponedjeljak, 10. svibnja, članice Udruge obići će starije osobe smještene u Dnevnom boravku Općinskog društva crvenog križa u Dardi. Dva dana kasnije, 12. svibnja, tirkizna vrpca Udruge krenut će prema Belom Manastiru u kojem će članice Udruge, s kolegicama iz Mirovne grupe “Oaza” i njihovim korisnicama, prošetati “Grimiznim stranama Beloga Manastira”.

Do kraja svibnja Udruga će za svoje članove i podržavatelje organizirati edukativnu radionicu. Planiraju organizirati i druženje uz poeziju u Domu za starije i nemoćne Osijek te ples Jeruzalema, o čijoj izvedbi već duže pregovaraju s mladima Osijeka.

Ako ste u prilici, iz Udruge vas pozivaju da im se pridružite u njihovim aktivnostima, a prije svega da ih podržite u stalnom nastojanju da što više žena ohrabre na brigu za genitalno zdravlje.